Hlasovanie o Brexite pád trhov nespôsobí: 3 dôvody, prečo by ho mali sledovať aj zahraniční investori

, marketwatch;BI Foto:SITA/AP

Tento týždeň je Brexit kľúčový. Dnes by sa mohla urobiť hrubá čiara za rokovaniami a odsúhlasiť možnosť ako Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu.

Theresa Mayová predkladá dohodu o Brexite, ako výsledok rokovaní s lídrami EÚ. Dohoda už bola na stole koncom minulého roka, ale parlamentné hlasovanie o nej odložili, kvôli obavám, že by plán neprešiel. Hlasovanie o dohode prebehne dnes.

Ak má Mayová uspieť, v posledných dňoch sa pokúšala získať potrebnú podporu, vláda Spojeného kráľovstva opustí Európsku úniu koncom marca a uzavrie dohodu, v ktorej stanovuje podmienky svojho vzťahu s blokom. Inými slovami, Spojené kráľovstvo by bolo na ceste k takzvanému mäkkému Brexitu.

Ale takýto scenár trhy neočakávajú. Dohoda pravdepodobne neprejde. V pondelok konzervatívna strana rezignovala na dohodu, hoci neskôr sa medializovali správy, že konzervatívni členovia European Research Group, tvrdej Brexitovej frakcie, by dohodu podporili.

V prípade, že by Mayovej dohoda neprešla, možných scenárov je viac. Najväčšiu obavu predstavuje takzvaný tvrdý Brexit, bez dohody o vzťahu medzi Londýnom a Bruselom. Ak v hlasovaní, ktoré je naplánované na 14. hodinu londýnskeho času, návrh neprejde, má vláda tri dni na to, aby predložila nový návrh. Labouristická strana sa síce medzitým vyhrážala, že Mayovej vláde vyjadrí nedôveru, ak bude dohoda odmietnutá v snahe vynútiť nové parlamentné voľby.

Inými slovami, dnešné hlasovanie môže skončiť kolapsom britskej vlády, vypíšu sa nové voľby, aj druhé referendum o Brexite. Ale môže skončiť aj dohodou o mäkkom, či tvrdom Brexite. Výsledkom tohto stavu je, že sentiment dopadá na aktíva Spojeného kráľovstva, vrátane FTSE 100 a britskej libry.

Veritelia z londýnskej City radili klientom vyčkať s obchodovaním počas niekoľkých mesiacov, až po kým neprebehne hlasovanie. Citigroup svojim klientom z oblasti súkromného bankovníctva odporučila, aby neobchodovali s librou kvôli očakávanej volatilite v utorok. "V najbližších 24 hodinách zistíme, koľko Mayová stratí pri odmietnutí dohody," povedal David Bailin, globálny šéf investícií v Citi Private Bank v Singapure. "Nie je to niečo, s čím by niekto skutočne chcel obchodovať."

Podobne aj v Barclays posilnili pred hlasovaním personál, aby sa dokázal vyrovnať s požiadavkami na informácie od klientov. Väčší počet zamestnancov má zvládnuť potenciálne riziká vyplývajúce z následkov rozhodnutia. Tímy FX prídu v utorok do práce skôr a zostanú v práci dlhšie v Singapure, Londýne aj New Yorku.

Odmietnutie dohody "by nebolo príčinou pádu trhov," uviedol Emmanuel Cau z Barclays.

V priebehu posledného mesiaca libra posilnila voči doláru o 1 % napriek neistote súvisiacej s Brexitom. Štvrtý najviac likvidný menový trh na svete by mohol v prípade neočakávaného alebo nežiaduceho výsledku pridať aj 10 %., predpokladá Citi. Zatiaľ čo trhy vsádzajú na prehru Mayovej, možno jednu z najväčších v parlamentnej histórii, libra a akcie v Spojenom kráľovstve by dosiahli rally, ak by návrh v hlasovaní neočakávane prešiel.

Pre investorov mimo územia Spojeného kráľovstva sa to môže zdať ako vzdialený problém. Sú tu však tri hlavné dôvody, prečo by sa o tohtotýždňový vývoj mali zaujímať. Výsledok hlasovania by mohol ovplyvniť investície aj inde, najmä ak cesta situácia zostane nejasná a vyhliadka na tvrdý Brexit vzrastie.

1. Neistota pre globálne firmy, najmä pre banky
Spojené kráľovstvo je domov pre mnohé americké korporácie vrátane finančných, ako JP Morgan, či  Bank of America Merrill Lynch a Goldman Sachs. Mnohé nadnárodné spoločnosti minuli veľa peňazí na posilnenie ich regionálneho európskeho zastúpenia na miestach ako Dublin, Paríž a Frankfurt. Zatiaľ nie sú známe dopady na finančný sektor v Londýne, ani reakcie jednotlivých spoločností, ale zisky, ako aj ceny akcií, môžu utrpieť.

2. Obchod
Opustenie Európskej únie by znamenalo, že Spojené kráľovstvo ukončí obchodné dohody, ktoré má v EÚ so svojimi partnermi. Takže Briti by si museli vyrokovať nové podmienky. Boli sme svedkami mnohostranných obchodných rozhovorov počas minulého roka, z čoho okrem iného vyplýva ponaučenie, že to môže chvíľu trvať. Dovtedy sa pravdepodobne Briti vrátia k sadzbám stanoveným Svetovou obchodnou organizáciou, ktoré nie sú príliš vysoké, ale stále vyššie ako tie súčasné. To by mohlo obmedziť objemy obchodu a vytvoriť novú situáciu v európskych prístavoch, ktoré zrazu budú musieť pridať colné formality, nehovoriac o zvýšení nákladov pre spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve.

3. Ekonomická slabosť
Ak by hospodársky rast v dôsledku Brexitu klesol, bez ohľadu na to, aká forma by bola schválená, mohli by sa naplniť veľké obavy zo spomalenia globálneho rastu, čo už centrálni bankári na celom svete počas minulého polroka naznačovali. Ekonomika Spojeného kráľovstva určite nemá rovnaký vplyv na svetové trhy ako Čína. Znižovanie hospodárskeho rastu by malo v prvom rade dopad najmä na Spojené kráľovstvo, ale aj na hospodársku činnosť v Európe a eurozóne, hlavne na nadnárodné spoločnosti, ktoré podnikajú v Európe. Zdá sa, že globálna ekonomika je príliš prepletená, aby sa dalo tvrdiť, že Brexit nebude mať vplyv na dianie mimo územia Spojeného kráľovstva. Preto by mali mať investori oči otvorené a sledovať vývoj v Británii počas tohto týždňa a vplyv, aký to bude mať prinajmenšom na trhové sentimenty.

Súvisiace články

Aktuálne správy