Španielska vláda navrhla v rozpočte prudké zvýšenie výdavkov na Katalánsko

Španielska menšinová socialistická vláda v pondelok navrhla v rozpočte na rok 2019 prudké zvýšenie celkových výdavkov na Katalánsko. Na jeho schválenie v parlamente totiž potrebuje aj hlasy poslancov z tohto regiónu, ktorý sa snaží získať nezávislosť.
Podľa návrhu rozpočtu chce vláda premiéra Pedra Sáncheza zvýšiť financie pre Katalánsko na 16,8 % z jej celkových výdavkov na regióny v roku 2019, z minuloročných 13,1 %.
Región, ktorý sa v roku 2017 pokúsil vyhlásiť nezávislosť od zvyšku Španielska, dostane viac ako 2 miliardy eur zo štátnej pokladnice v rámci zvýšených transferov, plus ďalších 200 miliónov eur na infraštruktúru, uvádza sa v návrhu.
Katalánsko tak získa viac peňazí ako Andalúzia, najľudnatejší zo 17 regiónov Španielska, a stane sa najväčším príjemcom financií z tohtoročného rozpočtu.
Sánchezova vláda má v 350-člennom parlamente len 88 kresiel a je tak závislá od hlasov regionálnych strán pri schvaľovaní akejkoľvek legislatívy.
Rozpočet je najväčšou legislatívnou skúškou socialistov od ich nástupu k moci v júni 2018. V prípade, že ho parlament neschváli, bude automaticky platiť minuloročný rozpočet, čo by mohlo donútiť Sáncheza, aby zvolal všeobecné voľby.
Španielska vláda sľúbila, že zníži rozpočtový deficit, ale zároveň chce zvýšiť sociálne výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy