Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v novembri oslabila

Novembrová výroba priemyselného sektora eurozóny medzimesačne klesla o 1,7 %, v rámci celej Európskej únie sa znížila o 1,3 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v novembri medzimesačne klesla o 1,7 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,3 percenta. V októbri sa produkcia eurozóny aj celej únie zvýšila zhodne o 0,1 %. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v novembri zmenšila o 3,3 percenta a v rámci celej EÚ klesla o 2,2 percenta.

Na Slovensku priemyselná produkia medzimesačne klesla o 0,9 %, v medziročnom porovnaní sa však zvýšila o 3,3 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci krajín únie, z ktorých údaje boli dostupné, sa produkcia priemyselného odvetvia v novembri medzimesačne najvýraznejšie zväčšila v Estónsku (4,5 %), Grécku (3,1 %) a na Malte (2,6 %). Najväčší medzimesačný pokles priemyselnej výroby evidovali v Írsku (-7,5 %), Portugalsku (-2,5 %), v Nemecku a Litve (zhodne -1,9 %).

Medziročne sa produkcia priemyselného sektora v novembri v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zväčšila v Estónsku (7,9 %), Poľsku (5,3 %) a Maďarsku (3,5 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v novembri v Írsku (-9,1 %), Nemecku (-5,1 %) a v Portugalsku (-2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy