Británia bude spolupracovať s finančným sektorom v boji proti podvodom

Británia bude spolupracovať s finančným sektorom v boji proti podvodom, korupcii a praniu špinavým peňazí. Vytvorí pracovnú skupinu, v ktorej budú mať zastúpenie aj vysokopostavení bankári. Oznámilo to v pondelok ministerstvo financií.

Vedúci predstavitelia bánk Santander, Lloyds a Barclays budú medzi členmi tzv. Strategickej rady pre hospodársku kriminalitu, ktorá posúdi, či budú potrebné ďalšie zdroje na riešenie trestných činov, ako sú úplatkárstvo a pranie špinavých peňazí.

"Musíme podniknúť kroky na všetkých frontoch, aby sme sa zamerali na skorumpovaných podvodníkov, ktorí si plnia vrecká špinavými peniazmi a užívajú si luxusný životný štýl na úkor občanov držiavajúcich zákony," uviedol minister vnútra Sajid Javid, ktorý predsedá pracovnej skupine spolu s ministrom financií Philipom Hammondom.
Ministerstvo financií odhaduje, že finančná kriminalita v krajine dosahuje približne 14,4 miliárd libier (16 miliárd eur) ročne.

Británia už prijala niektoré opatrenia v rámci boja proti podozrivým príjmom. Úrady môžu napríklad preskúmať nevysvetliteľný majetok a zmraziť ho alebo zabaviť.
Vlani prvýkrát aj zasiahli, a to v prípade manželky uväzneného azerbajdžanského bankára, ktorá minula viac ako 16 miliónov libier v londýnskom luxusnom obchodnom dome Harrods.
Národná agentúra pre kriminalitu dostala vo finančnom roku 2017/18 rekordný počet správ o podozrivej činnosti, čo predstavuje 10-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Týkali sa najmä peňazí z Ruska, Nigérie, z bývalých sovietskych republík a z Ázie.

Súvisiace články

Aktuálne správy