Zákaz jedla v metre: Vo Viedni po novom hrozí pokuta 50 eur

, Österreich Foto: getty images

Na všetkých linkách viedenského metra bude od zajtra, 15. Januára, v súpravách platiť absolútny zákaz konzumácie jedla. Cieľom opatrenia je zabránenie šírenia zápachu aj zníženie nákladov na upratovanie.

Zákaz sa osvedčil na jednej z hlavných liniek U6, kde platí už od 1. septembra. Od júna budúceho roka by mala za porušenie zákazu konzumácie jedla a pitia vo viedenskom metre hroziť aj pokuta, vo výške až 50 eur. Spočiatku ale bude previnilec len napomenutý. "Naši pracovníci to budú kontrolovať a tiež udeľovať prísne napomenutia," povedala denníku Österreich hovorkyňa viedenskej radnice pre dopravu Ulli Simaová. Zhovievaví budú hlavne voči detským pasažierom.

Dopravný podnik zdôrazňuje, že na linke U6 sa zákaz veľmi dobre osvedčil aj bez sankcií. "Deväťdesiat percent pasažierov to dodržiava," uvádza podnik s tým, že na jar vyhodnotí, ako sa osvedčilo rozšírenie opatrenia na celé metro.

Kontrola zákazu bude vyžadovať zvýšenie počtu zamestnancov kontroly v metre zo súčasných 60 na 80 do konca tohto roka a na 120 do konca budúceho roka.

Zákazu prechádzal verejný prieskum, niečo menej ako tri týždne sa dalo zahlasovať, ktoré potraviny budú v súpravách tabu. Najčastejšie ľudia hlasovali za teplé jedlá, sushi, zmrzlinu a šaláty. Podľa spoločnosti Wiener Linien sa online hlasovania zúčastnilo 51 216 ľudí. Viac ako dve tretiny na otázku, či chcú zákaz na všetkých linkách metra, odpovedalo áno.

Opatrenie by mala sprevádzať rozsiahla kampaň. Okrem plagátov by mali byť oznamy aj v cestovných poriadkoch.

V staniciach majú predajne aj veľké pekárenské reťazce, tie však obavy z poklesu predaja nemajú. Väčšinou zákazník konzumuje rýchle teplé občerstvenie priamo v predajni. Alebo si vezmite pečivo so sebou do práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy