Saudský minister energetiky: Rusko znižuje produkciu pomalšie, než by sme chceli

, CNBC Foto: SITA/AP

Členovia OPEC spolu s niekoľkými krajinami, ktoré nepatria do skupiny, ako je Rusko, sa v decembri dohodli na znížení produkcie o 1,2 milióna barelov denne, aby zabránili prepadu trhu a podporili svoje vlastné ekonomiky závislé od vývozu.

"Už sme toho urobili dosť," uviedol v nedeľu v Abu Dhabi saudský minister energetiky, Khalid al-Falih, na otázku, čo chce najväčší producent OPEC urobiť v tomto roku. "Nielen kráľovstvo, ale aj iné krajiny, ako kolegovia v Iraku, už podnikli určité kroky," povedal pre televíziu CNBC. Spomenul zníženie produkcie najväčšieho producenta mimo OPEC, ktorý spolupracoval s kartelom na škrtoch. "Rusko sa pridalo, pomalšie, ako by som chcel, ale začali a som si istý, že tak ako v roku 2017, postupne nás dobehne a bude pozitívne prispievať k opätovnému vyváženiu trhu."

V roku 2017, kedy sa OPEC a jeho spojenci dohodli na znížení produkcie, Rusko podobne podstupovalo ako dnes, v porovnaní so svojim saudským partnerom.

Členovia OPEC spolu s niekoľkými ďalšími krajinami, ako "OPEC plus" spolupracujú s producentmi mimo OPEC, ako sú Rusko a iné bývalé sovietske štáty, ale napríklad aj Mexikom. Rusko sa zdráhalo znížiť svoju produkciu, pretože jeho rast je silne závislý od vývozu ropy. Rusko najskôr nechalo škrty na pleciach Saudov. Tento spojenec  OPEC, ktorý koncom roka 2016 podpísal dohodu o spolupráci s Rijádom ohľadom stabilizácie cien ropy, často hovorí, že 60 USD za barel stačí na uspokojenie jeho ekonomických potrieb. Moskva v decembri uviedla, že v januári zníži produkciu o 50 000 až 60 000 barelov denne, kým Saudi prisľúbil zníženie o 900 000 barelov.

Posledný štvrťrok roku 2018 bol v znamení dramatickej volatility na globálnych trhoch s ropou, počas ktorých obavy z globálneho nadmerného zásobovania a spomaľovania dopytu poslali ceny z októbrových výnosov vyšších ako 86 dolárov za barel, na niečo viac ako 50 dolárov. Komodita zaznamenala oživenie v januári, pričom Brent v súčasnosti vzrástol mierne nad 60 dolárov.

Khalid al-Falih tvrdí, že jeho krajina je ochotná spolupracovať so všetkými stranami na vybalansovanie trhu v roku 2019 a to by mohlo zahŕňať aj spoluprácu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Na otázku, či bude pracovať s Trumpom, al-Falih odpovedal: "budeme spolupracovať so všetkými zainteresovanými výrobcami, ktorí chcú priniesť stabilitu na trh … OPEC plus a ktokoľvek iný, kto by sa na tom rád podieľal s nami." Americký prezident kritizoval 14-členný ropný kartel, ktorý  požadoval zvýšenie produkcie, aby sa ceny udržali nízke. Neraz sa o tom vyjadroval na twitteri.

Súvisiace články

Aktuálne správy