Taliansky rozpočtový deficit zostane pod kontrolou

Taliansky rozpočtový deficit zostane pod kontrolou aj v prípade, ak sa nenaplnia ekonomické prognózy vlády, uviedol minister hospodárstva Giovanni Tria. Dodal, že ekonomika nie je v recesii, len stagnuje.
Taliansko sa nachádza na pokraji recesie. V 3. kvartáli 2018 jeho ekonomika klesla a priemyselná produkcia sa v novembri znížila viac, než sa očakávalo.
„Počkajme na údaje za posledný štvrťrok 2018. Ja nevidím recesiu, ale stagnáciu,“ povedal Tria v rozhovore pre Il Corriere della Sera. Situácia v ekonomike sa nezhoršila len v Taliansku, ale v celej Európe.
Po náročných rokovaniach s Európskou komisiou (EK) talianska vláda sa v decembri dohodla na znížení plánovaného schodku pre rok 2019 na 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP). Spomaľujúca sa ekonomika však ohrozuje splnenie tohto fiškálneho cieľa. Vládne plány počítajú v tomto roku s nárastom HDP o 1 %.
„Deficit zostane v každom prípade pod kontrolou vďaka pozornému monitorovaniu, s ktorým sa počítalo, a ktoré posilnili špecifické pravidlá,“ uviedol Tria.
Taliansky deficit vzbudzuje obavy v Bruseli, keďže krajina má jeden z najvyšších verejných dlhov na svete, ktorý predstavuje vyše 130 % HDP.
Talianska priemyselná produkcia v novembri medzimesačne padla o 1,6 %, uviedol v piatok (11. 1.) taliansky štatistický úrad Istat. Už v októbri sa znížila o 0,1 %.
„Očakával som a obával som sa negatívnych čísel k priemyselnej produkcii,“ uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Vláda podľa neho pochopila, že v priebehu tohto roka sa bude ekonomika vyvíjať slabšie, preto v rámci rozpočtu pripravila opatrenia na podporu rastu. Cieľom vlády je spojiť rast so sociálnou spravodlivosťou, povedal Conte.

Súvisiace články

Aktuálne správy