EÚ uvažuje o vyjasnení dohody o brexite

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že Európska únia chce pomôcť britskej premiérke vyhnúť sa odchodu z bloku bez dohody.

Šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker uviedol, že Európska únia chce pomôcť britskej premiérke vyhnúť sa odchodu z bloku bez dohody, ale vyhlásil, že o zmluve o brexite sa nemôže opäť vyjednávať. „Posudzujeme spoločne s Downing Street, aké vyjasnenia urobiť“, aby sa premiérke Therese Mayovej pomohlo pri schvaľovaní dohody v parlamente, povedal šéf EK. „Nemali by si to pomýliť s novým vyjednávaním,“ upozornil Juncker.

Cieľom dohody je garantovať hladký odchod Británie s dlhým prechodným obdobím na prispôsobenie sa novej situácii a vyrokovanie trvalej obchodnej zmluvy. „Nepáči sa mi perspektíva bez dohody. Bola by to katastrofa,“ povedal Juncker počas návštevy Rumunska, ktoré prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ.

Väčšina britských poslancov tiež odmieta perspektívu odchodu z EÚ bez dohody, ale mnohým sa zároveň nepáči dohoda z dielne premiérky Mayovej. Mnohí zákonodarcovia hovoria, že táto dohoda Britániu pripútava k pravidlám EÚ a znemožňuje jej vytvoriť si nezávislú obchodnú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy