Podobnosť Francúzska a Talianska: Hospodárska pasca nastražená na pracovnom trhu

, Natixis Foto: SITA/AP

Francúzska a talianska ekonomika majú podobné základné rysy. Podľa analytikov investičnej banky Natixis obom hrozí, že spadnú do pasce, v ktorej budú fiškálne deficity vyvažovať vplyv štrukturálnych problémov v čase, keď klesá potenciálny rast.

Medzi hlavné štrukturálne prekážky oboch krajín Natixis zaradila:
– nízku vzdelanosť a zručnosti pracovnej sily,
– nízku modernizáciu firemného sektora,
– nákladovú konkurencieschopnosť firemného sektora,
– postupnú deindustrializáciu,
– vysokú príjmovú nerovnosť,
– štrukturálnu nezamestnanosť spojenú s nízkym rastom produktivity,
– presun zamestnanosti do málo platených služieb.

Na ilustráciu zlého štrukturálneho stavu oboch ekonomík ponúka Natixis nasledujúci graf. Porovnáva v ňom počet robotov vo výrobnom sektore relatívne k zamestnanosti. Najviac robotov podľa neho používajú firmy v Japonsku, Nemecku a vo Švédsku. Naopak najnižšia je robotizácia výrobného sektora vo Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku.

Natixis tvrdí, že problémy sa prejavujú aj fiškálnymi deficitmi, pretože Francúzsko aj Taliansko musia financovať veľké redistribučnú programy a poskytovať podporu ľuďom s nízkymi príjmami. Tieto programy je stále ťažšie financovať, pretože daňové príjmy klesajú kvôli nízkemu potenciálnemu rastu, na ktorý dolieha slabá produktivita.

"Kombinácia veľkých vládnych výdavkov a slabého potenciálu vedie k štrukturálnemu problému s fiškálnou platobnou schopnosťou," tvrdia analytici banky a pripájajú nasledujúci graf, ktorý porovnáva výdavky na sociálnu podporu vo vybraných európskych krajinách. Najnižšie sú v pomere k HDP v Španielsku a Nemecku, v Taliansku sa pohybujú značne nad Nemeckom a zďaleka najvyššie sú vo Francúzsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy