Jaguar Land Rover potvrdil, že zruší 4 500 pracovných miest

Výrobca áut bude prepúšťať hlavne vo Veľkej Británii.

Britský výrobca áut Jaguar Land Rover oznámil, že zruší 4 500 pracovných miest, pričom sa to bude týkať hlavne pozícií vo Veľkej Británii. Automobilka rieši problém oslabujúceho dopytu v Číne a rastúcej neistoty v súvislosti s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Automobilka uviedla, že toto zníženie počtu zamestnancov nasleduje po redukcii pracovnej sily o 1 500 ľudí v roku 2018. Spoločnosť má v Británii v súčasnosti približne 44 tis. zamestnancov.

Generálny riaditeľ firmy Ralf Speth uviedol, že Jaguar „podniká rozhodné kroky, ktoré majú pomôcť dlhodobému rastu“. Automobilka, ktorej vlastníkom je indická spoločnosť Tata, vlani načrtla plán obratu hospodárenia, ktorým chce znížiť náklady o 2,5 mld. libier (GBP). Čelí tak brexitu, obchodnému napätiu medzi Čínou a USA a zavedeniu nových emisných štandardov v Európe. V dôsledku týchto troch faktorov sa Jaguar za tri mesiace do konca septembra dostal do straty.

Portál bbc.com však vo štvrtok poznamenal, že Jaguar zvyšuje počet zamestnancov mimo Británie. Napríklad v Číne od roku 2014 prijal 4 tis. pracovníkov. Nedávno automobilka oznámila, že presunie celú produkciu vozidiel Land Rover Discovery do nového závodu na Slovensku, kde plánuje zamestnávať do 3 tis. ľudí, dodal portál.

Súvisiace články

Aktuálne správy