Nový šéf Svetovej banky: Prečo je dôležité koho menuje Trump

, CNBC Foto: TASR/AP

Po prekvapivej rezignácii prezidenta Svetovej banky Jim Yong Kima rastú obavy z toho, že americký prezident Donald Trump si vyberie kandidáta, ktorý zdieľa jeho sporné názory. Mohol by napríklad obmedziť program banky pre zmenu klímy.

Náhly odchod prezidenta Svetovej banky Jim Yong Kima oživil dlhodobé obavy týkajúce sa veľkého vplyvu USA pri výbere nového lídra pre medzinárodnú finančnú inštitúciu. Najväčšia ekonomika na svete doteraz vždy vybrala vedúcich predstaviteľov Svetovej banky a ak prezident Donald Trump vymenuje niekoho, kto bude zdieľať jeho názory, odborníci tvrdia, že povesť organizácie a program zmeny klímy môžu byť ohrozené.

Viac ako tri roky pred skončením funkčného obdobia v roku 2022, sa Kim, menovaný do funkcie bývalým prezidentom Barackom Obamom, rozhodol tento týždeň oznámiť svoju rezignáciu. Tento krok urobil z vlastnej vôle a nie preto, že bol vytlačený zo svojho postu Trumpom, informovali ľudia oboznámení so situáciou pre agentúru Reuters. To však nezabránilo špekuláciám, že to bolo kvôli zásadným názorovým rozdielom v oblasti politiky životného prostredia. Nedokázali sa napríklad zhodnúť v oblasti uhlia, Trumpova vláda chce podporovať americké uhlie, ale pod Kimovým dohľadom sa Svetová banka rozhodla ukončiť podporu pre uhoľnú energiu. "Je ťažké si predstaviť, že Kim nebude počúvať Trumpovu vládu," napísal Peter McCawley, bývalý dekan Ázijského rozvojového bankového inštitútu, v poznámke, ktorú uverejnil The Lowy Institute, austrálsky think tank. Predsedovia Svetovej banky vždy udržiavali úzke väzby s vyššími predstaviteľmi americkej štátnej pokladnice, dodal.

Spojené štáty sú najväčším akcionárom Svetovej banky. Naopak európske národy volia vedenie Medzinárodného menového fondu. Kritici už dávno upozorňovali na takéto delenie. "Od založenia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky na konci druhej svetovej vojny je datované takéto rozdelenie ", povedal Mark Sobel, predseda think tanku amerického fóra oficiálnych menových a finančných inštitúcií. "Nastal čas na zmenu."

"Džentlmenskú dohodu" kritizuje aj Miriam Brettová, manažérka projektu medzinárodného rozvojového financovania v projekte Bretton Woods. "Určite je čas nahradiť túto archaickú dohodu demokratickým výberom." Ak bude mať Svetová banka prezidenta, ktorý nie je ani americký, ani európsky, tak by to posilnilo celosvetové postavenie banky a "odvrátilo posun smerom k regionalizmu".

"Ak by sa nový prezident, menovaný Donaldom Trumpom, snažil zaviesť do práce Svetovej banky silnú konzervatívnu agendu, inštitúcia by čoskoro stratila dôveryhodnosť," povedal McCawley. Úloha Svetovej banky pri poskytovaní finančných prostriedkov krajinám na rozvoj ich ekonomík už v posledných rokoch stratila pozíciu, pretože namiesto toho sa viac krajín obráti na súkromné ​​kapitálové trhy.

Ak Biely dom postaví kontroverzného kandidáta, mohlo by to tiež spôsobiť trenie medzi Washingtonom a medzinárodným spoločenstvom. "Bude to riziko odmietnutia a vážneho nesúladu", povedal Sobel, ktorý dodal, že Washington si je dobre vedomý toho, že iné krajiny sú skeptické voči americkým pokusom udržať si predsedníctvo Svetovej banky.

Postoj Svetovej banky k zmene klímy by sa mohol zmeniť. Po odstúpení od Parížskej dohody USA na čele s Trumpom nepovažuje zmenu klímy za hlavnú prioritu. "Každá schôdzka, ktorá podporuje názory Trumpa na zmenu klímy, by bola katastrofa pre Svetovú banku," povedal Julien Vincent, z austrálskej iniciatívy na presadzovanie environmentálnych záležitostí zameranej na finančné inštitúcie.

"Ak by prezident Trump poslal do Svetovej banky klimatického vraha, spôsobilo by to obmedzenie investičných príležitostí pre spoločnosti a investorov, ktorí chcú posunúť náš energetický sektor do 21. storočia, a zo Svetovej banky by urobil vládnu agentúru," pokračoval Vincent.

Obmedzenia Svetovej banky týkajúce sa určitých investícií do energetiky prinášajú silné signály finančnému sektoru a pomáhajú vytvárať správanie sa globálnych inštitúcií. Preto podľa Vincenta by kandidát na čele inštitúcie mohol mať veľký vplyv na škrty v programoch v oblasti zmeny klímy.

Je možné, že kandidát, ktorého by podporil Trump, môže ovplyvniť aj Peking. Americké ministerstvo financií pravidelne kritizovalo Svetovú banku za to, že umožnila Číne vypožičať si miliardy ročne napriek svojej pozícii druhého najväčšieho hospodárstva na svete, financujúceho sa rozvíjajúce sa ekonomiky. Vďaka vplyvu Trumpa, by nový šéf Svetovej banky mohol potenciálne znížiť pôžičky komunistickej Číne. Vlani v apríli už organizácia oznámila reformy poskytovania úverov, ktoré zvýšia výpožičkové náklady pre krajiny s vyšším stredným príjmom, ako je Čína.

Súvisiace články

Aktuálne správy