Produkcia v priemysle v novembri medziročne stúpla o 3,3 %

Štatistický úrad SR zmenil metodiku vykazovania produkcie vo výrobe dopravných prostriedkov. Dôvodom sú tohtoročné zmeny v portfóliu automobilov vyrábaných na Slovensku.

Medziročný rast priemyselnej produkcie na Slovensku pokračoval aj v novembri. Oproti októbru však jeho dynamika spomalila o 2,9 percentuálneho bodu na 3,3 %. V priemere za jedenásť mesiacov vlaňajška tak priemyselná produkcia medziročne stúpla o 4,7 %. Medzimesačne priemyselná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov v novembri oproti októbru klesla o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyslu ako celku pritom v novembri medziročne rástla produkcia v priemyselnej výrobe o 5,5 %, kým naopak klesla v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,8 % a v ťažbe a dobývaní o 15,7 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie produkcie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 20,5 %, výroba strojov a zariadení inde nezaradených o 19,6 % a výroba základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 50 %. Naopak klesla najmä produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 10,5 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 15,6 % či vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,1 %.

Za obdobie od januára do konca novembra minulého roka vzrástla na medziročnej báze produkcia v priemyselnej výrobe o 6,7 % a klesla v ťažbe a dobývaní o 10,2 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7 %. Z priemyselnej výroby najviac rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 21 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 11,1 %. Produkcia klesla hlavne vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 6,7 % a výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,1 %.

Štatistický úrad SR pritom už v týchto dátach pristúpil k zmene metodiky určovania priemyselnej produkcie vo výrobe dopravných prostriedkov. Kým pôvodne štatistici pri určovaní výšky priemyselnej produkcie zohľadňovali počet vyrobených automobilov, od januára prechádzajú k hodnotovému vyjadreniu výroby v eurách. „Dôvodom zmeny je presnejšie zachytenie reálneho stavu produkcie automobilov v Slovenskej republike, v ktorej sa tento rok zásadnejšie mení portfólio vyrábaných automobilov smerom k výrobe automobilov s kvalitatívne vyššou hodnotou automobilov,“ uvádza v odôvodnení tohto kroku ŠÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy