Kurz eura vzrástol nad 1,15 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa v stredu popoludním dostal nad hranicu 1,15 USD/EUR. Podporili ju holubičie vyjadrenia predstaviteľov americkej centrálnej banky.
Kurz eura sa popoludním vyšplhal až na 1,1539 USD/EUR, čo bolo približne o 1 cent vyššie v porovnaní s úrovňou, na ktorej sa pohyboval predpoludním. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1455 (v utorok 1,1440) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8730 (0,8741) eura.
Predstavitelia Fedu v poslednom čase svojimi vyhaseniami utlmili očakávania týkajúce sa ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Šéf atlantského Fedu Raphael Bostic dokonca považuje za možné zníženie kľúčovej sadzby. „Musíme signalizovať, že nemáme dopredu pevne stanovené smerovanie menovej politiky,“ povedal Bostic.
Náladu na trhoch podporili signály uvoľnenia v obchodnom spore medzi USA a Čínou. Delegácie oboch krajín po trhoch dňoch ukončili rokovania v Pekingu. Zatiaľ síce nie sú známe žiadne konkrétne výsledky ani detaily, ale americký prezident Donald Trump označil v utorok (8. 1.) priebeh rokovaní za „veľmi dobrý“.

Súvisiace články

Aktuálne správy