Záver minulého roka priniesol ešte vyššie ceny bytov v SR

Priemerná cena 2-izbového bytu v poslednom štvrťroku 2018 sa medzikvartálne zvýšila najviac v Prešove a v prípade 3-izbového bytu v okrese Bratislava I.

Dlho očakávané zmiernenie rastu cien nehnuteľností neprišlo ani v 4. štvrťroku 2018. Priemerné ceny 2-izbových a 3-izbových bytov rástli naďalej vytrvalo, hoci voľnejším tempom, a to najmä v závere roka. Konštatoval to portál Nehnuteľnosti.sk na základe svojich údajov. V sumárnej štatistike získali významnejšie postavenie novostavby, ktoré svojou „zvýšenou váhou“ ťahajú celkové priemerné ceny smerom nahor.

Z krajských miest sa priemerná cena 2-izbového bytu v poslednom štvrťroku 2018 medzikvartálne zvýšila najviac v Prešove, kde sa vyšplhala zo 66 tisíc eur na 71 tisíc eur, čo predstavuje nárast vo výške takmer 7,6 %. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk podobne narástla priemerná cena 2-izbových bytov aj v Trenčíne, kde sa medzištvrťročne zvýšila o 4 tisíc eur a o rovnakú sumu boli drahšie byty v košickom štvrtom obvode. Naopak, najvýraznejší pokles cien je možné vidieť pri 2-izbových bytoch v Bratislave III, kde cena medzištvrťročne klesla o 4,5 %.

„Zaujímavé je porovnanie cien 4. štvrťroku 2018 oproti 4. štvrťroku 2016. Tu vedie rebríček najväčšieho zdražovania cien dvojizbových bytov Žilina, kde bolo možné zakúpiť byt v roku 2016 za 71 500 eur, zatiaľ čo sa jeho hodnota na konci roku 2018 vyšplhala na rovných 90-tisíc eur, čo je približne až o 18 500 eur viac,“ informuje portál Nehnuteľnosti.sk.

V prípade 3-izbových bytov najväčší rozdiel po dvoch rokoch nájdeme v Banskej Bystrici, kde si musí záujemca priplatiť približne o 30 000 eur viac. V tomto prípade sa priemerná cena 3-izbového bytu na konci 4. štvrťroku 2018 zastavila na úrovni 107 000 eur, k čomu prispelo hlavne výraznejšie zastúpenie novostavieb v ponuke.

Aj v prípade 3-izbových bytov bol najvyšší medzištvrťročný pokles (4 Q 2018 vs 3 Q 2018) priemernej ceny zaznamenaný v Bratislave III, až o 10 % (o 21-tisíc eur), ale tento pokles len zmazal vysoký skok smerom hore z predchádzajúcich dvoch štvrťrokov a medziročne je priemerná cena 3-izbového bytu v Bratislave III úplne rovnaká. Naopak, v prípade nárastu cien, vyskočil v medzištvrťročnom porovnaní Trenčín s nárastom cenovky o viac ako 10 % (o 9 tisíc eur). Ale absolútnym rekordmanom je okres Bratislava I, kde priemerná cena 3-izbového bytu narástla až o 16-tisíc eur pri porovnaní 3. štvrťroku so 4. štvrťrokom 2018.

Podľa predpovede analytikov portálu Nehnuteľnosti.sk realitnú horúčku schladili opatrenia NBS, ale k úplnému zvratu na trhu by prišlo len v prípade zvýšenia úrokových sadzieb v Európskej centrálnej banke. Je predpoklad, že základné faktory ovplyvňujúce slovenský realitný trhu sa pre rok 2019 nezmenia.

Online portál Nehnuteľnosti.sk je lídrom na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe. Portál patrí do portfólia spoločnosti United Classifieds.

Súvisiace články

Aktuálne správy