Čína údajne plánuje tento rok rozpočtový deficit na úrovni 2,8 % HDP

Čínske ministerstvo financií plánuje stanoviť pre tento rok vyšší rozpočtový deficit než v roku 2018. Ako uviedli dva nemenované zdroje, na ktoré sa odvolala agentúra Bloomberg, cieľ v oblasti rozpočtového schodku by mal byť stanovený na 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo na rok 2018 bol stanovený na úrovni 2,6 % HDP. Na druhej strane trhy očakávali, že Peking príde s ešte vyšším plánovaným schodkom.
Ekonomické ciele Číny, ktoré vláda zvyčajne oznamuje v marci, trhy pozorne sledujú. Čínska vláda medzičasom prisľúbila v tomto roku ďalšie kroky na podporu ekonomiky, ktorej rast sa postupne spomaľuje. Patrí k nim aj agresívnejšie znižovanie daní, čo medzi analytikmi vyvolalo diskusie, či sa rozpočtový deficit neposunie na 3 % HDP.
Túto úroveň deficitu zaznamenala Čína v roku 2017. V minulom roku znížila výhľad na 2,6 % HDP, čo predstavovalo prvé zníženie od roku 2012.
Trhy momentálne čakajú na údaje o vývoji ekonomiky Číny za minulý rok. Tie by mal Peking zverejniť koncom januára. Očakáva sa, že čínska ekonomika spomalila svoj rast v minulom roku na 6,6 % zo 6,9 % v roku 2017. Analytici okrem toho predpokladajú v najbližších mesiacoch ďalšiu stratu dynamiky, než sa začnú prejavovať vládne kroky na podporu rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy