Svetová banka zhoršila predpoveď rastu globálnej ekonomiky

Banka očakáva, že svetové hospodárstvo v tomto roku posilní o 2,9 %, júni odhadovala, že jeho tohtoročný rast bude na úrovni 3 %.

Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky, pričom uviedla, že dôvodom je zvyšujúce sa napätie v oblasti obchodu, slabnúca aktivita v spracovateľskom priemysle a silnejúci finančný stres v nových trhových ekonomikách. Banka očakáva, že svetová ekonomika v tomto roku posilní o 2,9 percenta. V júni predpovedala, že jej tohtoročný rast bude na úrovni 3 percentá. Vlani globálna ekonomika posilnila o 3 percentá a v roku 2017 o 3,1 percenta. Tempo rastu svetového obchodu sa podľa predpovede banky v roku 2019 spomalí na 3,6 percenta z vlaňajších 3,8 percenta.

„Globálny rast sa spomaľuje a riziká sa zvyšujú,“ povedal ekonóm Svetovej banky Ayhan Kose. Banka nezmenila prognózu rastu ekonomiky USA a očakáva, že v tomto roku sa zväčší o 2,5 percenta po raste o 2,9 percenta v roku 2018. Eurozóna podľa Svetovej banky v roku 2019 posilní o 1,6 percenta po vlaňajšom raste o 1,9 percenta. Banka očakáva aj spomalenie rastu čínskej ekonomiky, a to na 6,2 percenta v tomto roku po minuloročnom posilnení o 6,5 percenta. Svetová banka však predpovedá lepší rast japonského hospodárstva a predpokladá, že v roku 2019 sa zväčší o 0,9 percenta po posilnení o 0,8 percenta v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy