NBS uviedla na trh strieborné zberateľské mince pri príležitosti zavedenia eura

Národná banka Slovenska(NBS) uviedla v utorok na trh strieborné zberateľské mince pri príležitosti 10. výročia zavedenia eura v SR v nominálnej hodnote 10 eur. Informoval o tom guvernér NBS Jozef Makúch. Eurom sa na Slovensku začalo platiť 1. januára 2009 ako v 16. krajine eurozóny.
„Zavedenie eurovej meny znamenalo plnú integráciu SR do Európskej únie (EÚ), čo krajine a jej obyvateľom prinieslo množstvo výhod. Spoločná mena je stabilná a medzinárodne akceptovaná,“ konštatoval guvernér NBS s tým, že prechod na novú menu bol veľmi úspešný.
Prijatím eura sa skončila 15-ročná platnosť slovenskej koruny a uzavrelo sa vyše 100 rokov trvajúce obdobie korunovej meny na území Slovenska, pripomenul guvernér s tým, že vláda SR schválila stratégiu prijatia eura v roku 2003 a Slovensko vstúpilo do EÚ v roku 2004. Definitívne sa o prijatí eura rozhodlo v júli 2008 určením konverzného kurzu na úrovni 30,126 slovenskej koruny k euru. Sériová razba eura v Kremnici začala v auguste 2008.
Bývalý guvernér NBS Ivan Šramko v tejto súvislosti uviedol, že zavedeniu novej meny predchádzala analýza. „Euro bolo aj v čase krízy stabilnou menou. Dnes, po 20 rokov od zavedenia eura a po 10 rokoch jeho zavedenia v SR, sa dá povedať, že Európska centrálna banka splnila svoje kľúčové úlohy pri hodnotení inflácie,“ konštatoval a dodal, že zavedenie eura má medzi občanmi vysokú podporu.
Riaditeľ Mincovne Kremnica Vlastimil Kalinec povedal, že vyrazili 7300 PROOF mincí a 3300 obyčajných mincí. Celkovo bolo použitých vyše 190 kilogramov (kg) zliatiny a viac ako 171 kg rýdzeho striebra. Autorom návrhu je akademický sochár Zbyněk Fojtů.

Súvisiace články

Aktuálne správy