Rast hospodárstva eurozóny bude podľa inštitútu Ifo mierny

Inštitút predpovedá, že za štvrtý štvrťrok 2018 ekonomika eurozóny vykáže medzikvartálny rast na úrovni 0,3 % a rovnakým tempom posilní aj v prvom a druhom kvartáli tohto roka.

Ekonomika eurozóny bude podľa prognózy mníchovského inštitútu Ifo v najbližšom období rásť miernym tempom. Inštitút predpovedá, že za štvrtý kvartál 2018 hospodárstvo eurozóny vykáže medzikvartálny rast na úrovni 0,3 percenta a rovnakým tempom bude posilňovať aj v prvom a druhom štvrťroku tohto roka. Hlavným motorom ekonomického rastu bude podľa inštitútu domáci dopyt. Ifo prognózu zverejnil v utorok na svojej internetovej stránke.

Inštitút ďalej odhaduje, že medziročná inflácia v Európskej menovej únii bola v štvrtom kvartáli zhruba vo výške 2 percentá, čo je úroveň, o ktorú sa snaží Európska centrálna banka. V nasledujúcich mesiacoch však očakáva jej spomalenie. Pre prvý štvrťrok tohto roka predpovedá infláciu 1,9 percenta a pre druhý kvartál 1,8 percenta.

Riziká výhľadu eurozóny sa podľa inštitútu Ifo zvyšujú. Neistota súvisiaca s politickými faktormi (brexit), obchodné vojny, zraniteľnosť nových trhových ekonomík a volatilita na finančných trhoch ohrozujú ekonomickú a finančnú perspektívu pre rok 2019, uviedol inštitút.

Súvisiace články

Aktuálne správy