SPP už druhý rok za sebou zvýšil svoj podiel na trhu s plynom

SPP v segmente dodávok elektriny pre domácnosti očakáva za minulý rok trhový podiel na úrovni viac ako 8 %.

Štátnemu Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) sa po zhruba desiatich rokoch od liberalizácie trhu s plynom podarilo vlani znova zvýšiť svoj trhový podiel. Podľa dostupných informácií mal SPP v roku 2016 celkový trhový podiel na úrovni 56 %, o rok neskôr to bolo 57 %. Podľa odhadov by mali mať plynári za minulý rok podiel na trhu s plynom na úrovni 58 %. Presný údaj bude pravdepodobne známy v najbližších týždňoch.

„V uplynulom roku sme pokračovali v celkovom raste svojho zákazníckeho portfólia. Už niekoľko rokov za sebou rozširujeme počet zákazníkov, ktorí od spoločnosti odoberajú nielen plyn, ale aj elektrickú energiu. V roku 2018 sa nám navyše podarilo druhý raz za sebou medziročne zvýšiť celkový trhový podiel v dodávke plynu,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Štátni plynári si upevňujú pozíciu na trhu s elektrinou. SPP v segmente dodávok elektriny pre domácnosti očakáva za minulý rok trhový podiel na úrovni viac ako 8 %. „To nás radí na štvrté miesto spomedzi dodávateľov elektriny pre domácnosti,“ dodal Šebesta. SPP je podľa neho zároveň najväčším novým dodávateľom elektriny na Slovensku z pohľadu počtu zákazníkov. „Ku dnešnému dňu dodávame elektrinu do takmer 200 tisíc odberných miest. Okrem toho sme aj v minulom roku, rovnako ako v predchádzajúcom, zostali prvou voľbou pre odberateľov, ktorí sa rozhodli pre zmenu dodávateľa elektriny. To znamená, že odberateľ, ktorý v roku 2018 menil dodávateľa elektriny, sa najčastejšie rozhodol pre SPP,“ zdôraznil Šebesta.

V roku 2019 chce štátny podnik pokračovať v rozvoji predaja elektriny. „Počítame aj s rozširovaním aktivít v oblasti obchodovania s komoditami na medzinárodných európskych burzách a budeme pokračovať vo vývoji nových produktov pre našich zákazníkov. Počítame tiež so zintenzívnením nášho pôsobenia v oblasti garantovaných energetických služieb,“ doplnil Šebesta.

Spoločnosť SPP taktiež plánuje investovať do rozšírenia využívania stlačeného zemného plynu (CNG) v doprave. „CNG považujeme, nielen v kontexte projektu fueLCNG, za ekonomicky efektívny zdroj energie, ale vzhľadom na jeho vlastnosti aj za významný nástroj ako znížiť emisie škodlivých látok v ovzduší v slovenských mestách a regiónoch,“ dodal Šebesta.

Plynári zatiaľ nechceli zverejniť informácie o predpokladaných dosiahnutých hospodárskych výsledkoch za uplynulý rok. „Predbežné výsledky nezverejňujeme, auditované hospodárske výsledky budú k dispozícii vo výročnej správe v druhom štvrťroku 2019,“ uzavrel Šebesta.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Zamestnáva približne 700 ľudí. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

https://venergetike.sk/statnym-plynarom-sa-darilo-na-trhu-s-plynom-aj-elektrinou/

Súvisiace články

Aktuálne správy