Názorové nezhody prezidentov: Z čela Svetovej banky odstupuje Jim Yong Kim

, ČTK Foto: SITA/AP

Prezident Svetovej banky Jim Yong Kim sa rozhodol na prelome januára a februára odstúpiť z funkcie, v ktorej strávil viac ako šesť rokov. Funkčné obdobie 59-ročného Kima, ktorý mal podľa médií určité názorové nezhody s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, malo vypršať až v roku 2022. Dočasné prezidentkou Svetovej banky sa od 1. februára stane jej výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová.

Kim na čele Svetovej banky v roku 2012 nahradil Roberta Zoellicka. V roku 2017 tento Američan kórejského pôvodu nastúpil svoje druhé päťročné funkčné obdobie. "Bolo mi veľkou cťou slúžiť ako prezident tejto pozoruhodnej inštitúcie," uviedol Kim v tlačovom vyhlásení banky.

Kim bol do čela Svetovej banky na obe funkčné obdobie nominovaný bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom. S administratívou súčasného prezidenta Trumpa sa však Kim nezhoduje v prístupe ku klimatickým zmenám, upozorňuje agentúra Reuters.

Kim presadzoval financovanie energetických projektov šetrných k životnému prostrediu a výrazne obmedzil investície do uhoľnej energie, zatiaľ čo Trump sľúbil oživenie amerického uhoľného priemyslu. Prezident Svetovej banky sa však vyhýbal verejným stretom s Trumpom, píše server BBC.

Podľa zdrojov agentúry Reuters Kim uviedol, že sa rozhodol rezignovať z vlastnej vôle a že z funkcie nebol Trumpovou administratívou "vytlačený". Trump však bude mať veľký vplyv pri výbere Kimovho nástupcu. Prezidentom Svetovej banky je tradične Američan vybraný administratívou USA, zatiaľ čo v čele sesterského Medzinárodného menového fondu (MMF) stojí zástupca Európy.

V roku 2015 sa Kim vyjadril, že očakáva, že aj budúci kandidáti budú mať podobnú kampaň, ako on, keď pred hlasovaním navštívil 22 krajín za 14 dní. "Vždy to bude záležitosť kampane, vždy budú existovať aj ďalší kandidáti," povedal. Nebol si však istý, či bude na čele Svetovej banky vždy stáť Američan. "Myslím si, že už nikdy nebudú voľby do MMF ani do Svetovej banky bez veľmi silného tlaku, a to najmä z rozvojového sveta," povedal.

Kim podľa tlačového vyhlásenia bezprostredne po svojom odchode z funkcie nastúpi do nemenovanej firmy a sústredí sa na zvyšovanie investícií do infraštruktúry v rozvíjajúcich sa krajinách. Vráti sa tiež do rady humanitárnej organizácie Partners in Health (PIH), ktorú pred viac ako 30 rokmi pomáhal založiť. "Teším sa, že budem opäť pracovať so svojimi dlhoročnými priateľmi a kolegami v PIH na rade záležitostí v oblasti globálneho zdravotníctva a vzdelávania," uviedol Kim.

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín. Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banka je vlastnená členskými krajinami, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy