Šéf Svetovej banky Jim Yong Kim prekvapivo odchádza zo svojej funkcie

Šéf Svetovej banky (SB) Jim Yong Kim prekvapivo odchádza zo svojho postu. Kim koncom januára rezignuje na svoju funkciu, uviedla v pondelok SB vo Washingtone.
Päťdesiatdeväťročný Američan s kórejským pôvodom bol na čele SB 6 rokov. V roku 2017 po dokončení svojho prvého 5-ročného funkčného obdobia začal druhé. Od 1. februára sa dočasnou šéfkou SB stane jej výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová.
Už pri jeho znovuzvolení sa však objavila nespokojnosť s tým, ako Kim vykonáva svoju funkciu. Zamestnanci SB sa v otvorenom liste obrátili na riadiace orgány banky a hovorili o potrebe reforiem a kríze vedenia.
Kim, ktorého do funkcie nominoval bývalý americký prezident Barack Obama, presadzoval financovanie zelených energetických projektov a výrazne obmedzil podporu pre investície do elektriny z uhlia. Vyhýbal sa však verejným sporom s administratívou súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Kim podľa dvoch zdrojov blízkych výkonnej rade SB odchádza na vlastnú žiadosť a nie na nátlak Trumpovej administratívy.
Trump však bude mať veľký vplyv pri výbere Kimovho nástupcu. Šéfom SB býva tradične Američan vybraný Washingtonom.

Súvisiace články

Aktuálne správy