Tesla začína výstavbu závodu v čínskom Šanghaji

Do konca tohto roka chce firma v čínskom závode odštartovať produkciu vozidiel Model 3 a plánovaného crossoveru.

Americký výrobca elektromobilov Tesla Inc. začína výstavbu závodu v čínskom Šanghaji a do konca tohto roka v ňom začne produkciu vozidiel Model 3 a plánovaného crossoveru. Informoval o tom v pondelok generálny riaditeľ Tesly Elon Musk. Automobilka zverejnila svoje plány výstavby čínskeho závodu ešte v júli minulého roka. Pôjde o jej prvý závod mimo USA.

V Číne, ktorá je najväčším trhom elektromobilov, Tesla buduje závod napriek napätiu v obchodných vzťahoch medzi Pekingom a Washingtonom. Tesla to oznámila po tom, ako sa Peking vyjadril, že v tomto roku zruší obmedzenia pre zahraničné vlastníctvo firiem vyrábajúcich elektrické autá.

Miestna výroba bude eliminovať riziká zo strany ciel a inej kontroly dovozu. Tesle to zároveň pomôže pri rozvoji dodávateľov dielcov a podporných služieb, čím sa jej vozidlá stanú príťažlivejšími pre čínskych kupujúcich. Tesla ešte nezverejnila objem investície, ale miestna šanghajská vláda uviedla, že pôjde o doteraz najväčšiu zahraničnú investíciu v oblasti. Lacnejšie modely elektromobilov z produkcie GM, Volkswagenu a iných globálnych značiek však majú na čínsky trh prísť už v tomto roku, čiže predtým ako Tesla začne výrobu v Šanghaji.

Súvisiace články

Aktuálne správy