Britské obchody zaznamenali v decembri pokles predaja

Britské obchody zaznamenali v decembri pokles predaja. Uškodila im krehká spotrebiteľská dôvera aj pokračujúci presun zákazníkov k nákupom on-line. Ukázal to v sobotu (5.1.) prieskum poradenskej spoločnosti BDO.
Podľa údajov BDO sa tržby tzv. kamenných obchodov v decembri znížili, už 11. mesiac po sebe, a to medziročne o 1,9 %. BDO však zároveň uviedla, že on-line predaj vzrástol v decembri o 11,9 %.
Podľa BDO maloobchodníci majú za sebou najhorší rok za viac ako dekádu a dôvera spotrebiteľov je nízka.
Analytici v tejto súvislosti poukázali na rozpor medzi priaznivou situáciou domácností, vzhľadom na ich stúpajúce príjmy a rastúcu zamestnanosť, a ich zjavnou neochotou utrácať. Čiastočne za to môže neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie (EÚ) v marci 2019.
Rast britského hospodárstva sa na konci roka 2018, menej ako tri mesiace pred dňom brexitu, spomalil a trh s nehnuteľnosťami stagnuje.
Odevný reťazec Next zatiaľ ako jediný predajca v Spojenom kráľovstve zverejnil predbežné výsledky za vianočnú sezónu. Jeho celkové tržby počas kľúčového obdobia roka vzrástli, a to o 1,5 %, ale len vďaka tržbám z on-line predaja, ktoré stúpli o 15,2 %, zatiaľ čo obrat kamenných obchodov klesol o 9,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy