Rast globálnej ekonomiky sa v tomto roku spomalí

Experti banky UBS očakávajú v roku 2019 spomalenie expanzie globálnej ekonomiky. Ako dôvody uviedli prísnejšiu menovú politiku, slabší rast ziskov a politické výzvy.
UBS predpovedá, že tempo rastu svetového hospodárstva sa tento rok zníži na 3,6 % z vlaňajších 3,8 %. Podľa expertov banky negatívny vplyv na ekonomiku USA bude mať doznievanie fiškálnych stimulov a vyššie úrokové sadzby, Čína zasa čelí colnému sporu s USA a snaží sa zmeniť štruktúru svojej ekonomiky smerom k udržateľnejšiemu a vyváženejšiemu rastu.
Spomalenie globálnej expanzie bude znamenať menšiu podporu pre globálne trhy, ktoré môžu podľa expertov UBS v priebehu roka 2019 začať očakávať koniec ekonomického cyklu.
Solídny domáci dopyt v eurozóne podľa UBS nebude stačiť na to, aby vykompenzoval slabší rast exportu.
Na druhej strane, UBS tvrdí, že vzhľadom na aktuálne tempá rastu spotreby, investícií a zamestnanosti je recesia nepravdepodobná. „Naším základným scenárom je, že inflácia zostane nízka, čo umožní centrálnym bankám, aby naďalej pozorne sledovali rast. Nepočítame s radikálnou zmenou fiškálnej politiky ani šokom spôsobeným cenami komodít.“ UBS dodala, že vzhľadom na zlepšenie kapitalizácie bankového sektora od finančnej krízy existuje menšie riziko globálnej dlhovej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy