Rast úverov a hypoték v Británii bol v novembri najpomalší za takmer štyri roky

Tempo rastu pôžičiek, ktoré banky poskytli britským spotrebiteľom, kleslo v novembri na najnižšiu úroveň za takmer štyri roky. Znížil sa aj počet schválených hypoték. Ukázali to najnovšie údaje centrálnej banky (Bank of England, BoE), ktoré sú ďalším signálom spomaľovania ostrovnej ekonomiky.
Podľa BoE sa medziročná miera rastu nezabezpečených spotrebiteľských úverov v novembri znížila na 7,1 % zo 7,4 % v októbri, čo bolo jej najpomalšie tempo od marca 2015.
Mnohí maloobchodníci už pocítili, že britskí spotrebitelia koncom roka 2018 pritiahli uzdu svojím výdavkom pre obavy z odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) bez dohody.
Premiérku Theresu Mayovú čaká ťažká skúška – hlasovanie parlamentu o jej pláne brexitu naplánované na 14. januára, zhruba 2,5 mesiaca predtým, ako Británia ukončí svoje členstvo v EÚ.
Prieskum v sektore služieb, v dominantnom odvetví britskej ekonomiky, pritom v piatok naznačil, že výkon ostrovného hospodárstva vzrástol v poslednom štvrťroku 2018 iba o 0,1 percenta v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi.
BoE tiež uviedla, že počet schválených hypoték v novembri klesol na 63.728 zo 66.709 v októbri a dosiahol najnižšiu úroveň od apríla 2018.
Britský trh s bývaním v roku 2018 oslabil a tempo rastu cien rezidenčných nehnuteľností kleslo na päťročné minimum.
Guvernér BoE Mark Carney minulý mesiac varoval, že v prípade „neúspešného“ odchodu z EÚ bez dohody by sa ceny domov mohli znížiť o 30 % v rámci „širšieho hospodárskeho šoku“.
Centrálna banka tiež informovala, že dopyt po spotrebiteľských úveroch bol utlmený neistotu okolo brexitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy