Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v novembri medzimesačne klesli

Oproti októbru novembrové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne oslabili o 0,3 % a v celej EÚ o 0,4 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v novembri medzimesačne klesli o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 0,4 percenta. Medziročne sa novembrové priemyselné ceny v eurozóne zvýšili o 4 percentá a v rámci celej EÚ vzrástli o 4,3 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa v novembri ceny priemyselných výrobcov medzimesačne tiež znížili, a to o 1 percento, čiže výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú Európsku úniu. Medziročne však slovenské výrobné ceny posilnili výraznejšie ako v rámci celej eurozóny aj EÚ, a to o 5,9 percenta.

Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselných výrobných cien v novembri evidovali v Grécku (-2,7 %), Holandsku (-1,4 %) a v Litve a Veľkej Británii (zhodne -1,3 %). Najviac sa novembrové ceny priemyselných výrobcov medzimesačne zvýšili v Estónsku (1,7 %), Dánsku (1,2 %) a Švédsku (0,8 %).

Medziročne výrobné ceny v novembri stúpli najvýraznejšie v Belgicku (9,3 %), Dánsku (9,2 %) a Estónsku (8,6 %). Pokles výrobných cien oproti novembri predchádzajúceho roka evidovali iba v Írsku (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy