Najlepšie a najhoršie výkony na akciových trhoch za minulý rok  

, CNBC Foto: SITA/AP;getty images

Hlavné akciové trhy na celom svete utrpeli svoj najhorší kalendárny rok od finančnej krízy v roku 2018, takže mnohí globálni investori sa obávajú ďalšieho poklesu v nadchádzajúcich mesiacoch.

Rast obchodného napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, obavy z rastúcich úrokových sadzieb a pretrvávajúce geopolitické problémy  ako napríklad Brexit. To všetko sa podpísalo na výkon finančných trhov za minulý rok. Ale za ostatných 12 mesiacov sa objavili aj určité výnimky. V CNBC sa pozreli na niektoré z najlepších a najhorších indexov globálneho akciového trhu v amerických dolároch v roku 2018.

Ukrajina + 80,39 %
Akciový index na Ukrajine (PFTS) vzrástol v roku 2018 o viac ako 80 %, podľa údajov získaných od firmy Refinitv. Tento nárast bol zaznamenaný aj napriek žiadosti Ukrajiny o pomoc od medzinárodných partnerov v EÚ a NATO po tom, ako Rusko koncom novembra obsadil tri námorné plavidlá a 23 členov posádky.

Macedónsko + 30,41 %
Blue chips MBI 10 macedónskej burzy (MSE) vzrástol v roku 2018 takmer o tretinu. K nárastu došlo po tom, čo krajina dosiahla dohodu s Gréckom o prelomovom riešení dlhodobého sporu o meno. Skopje sa v júni rozhodlo zmeniť svoj názov krajiny na Severné Macedónsko, čo skutočne ukončilo špekulácie o tom, že má teritoriálne nároky voči gréckej provincii Macedónsko. Tento krok musí ešte ratifikovať macedónsky aj grécky parlament.

Katar + 20,87 %
Katarská burza vzrástla v roku 2018 o viac ako 20 percent v aktívach denominovaných v amerických dolároch. Malý štát v Perzskom zálive oficiálne opustil OPEC  a ukončil svoje členstvo, ktoré trvalo viac ako pol storočia. Dauha oznámila svoje kroky krátko pred stretnutím vplyvného ropného kartelu a jeho spojencami v decembri. Od júna 2017 Saudská Arábia  spolu s troma ďalšími arabskými štátmi znížila obchodné a dopravné vzťahy s Katarom a obvinila krajinu z podpory terorizmu ako aj podpory  regionálneho súpera, Iránu. Katar popiera tieto tvrdenia s tým, že bojkot bráni jeho národnej suverenite.

SAE + 11,75 %
Všeobecný index ADX v Spojených arabských emirátoch vzrástol v roku 2018 o takmer 12 %. Minister hospodárstva Spojených arabských emirátov Sultan bin Saeed al-Mansuri oznámil novinárom začiatkom decembra, že očakáva, že druhá najväčšia ekonomika arabského sveta bude v roku 2019 rásť medzi 2,5 a 3 %. Projekcie sú v súlade s prognózou Medzinárodného menového fondu.

Saudská Arábia + 8,77 %
Saudská Arábia na burze nevyniká, globálnych investorov trápili v roku 2018 zhoršujúce sa vzťahy s medzinárodným spoločenstvom. Kráľovská rodina sa dostala na tri mesiace pod intenzívny dohľad po tom, ako saudskí agenti zabili a rozštvrtili telo novinára Washington Post, Jamala Khashoggiho v októbri minulého roka v Istanbule. Incident vyvolal medzinárodné odsúdenie činu a spochybnil schopnosť korunného kniežaťa Mohameda viesť kráľovstvo v období rozsiahlej sociálnej a ekonomickej reformy.

Na opačnej strane je päť najhorších akciových indexov sveta.

Venezuela -94.89 %
Najhorším výkonným subjektom v amerických dolároch v roku 2018 bola Venezuela. V krízovej krajine index IBVC stratil viac ako 94 percent, keďže prezident Nicolas Maduro sa pokúša skoncovať s dlhotrvajúcim obdobím hospodárskych nepokojov v krajine bohatej na ropu, kde ľudia nemajú takmer žiadne peniaze.

Argentína -50,2 %
Argentína sa snažila vyrovnať sa s ďalšou finančnou krízou v roku 2018. Index akciového trhu juhoamerickej krajiny sa v roku 2018 znížil o viac ako o 50 %, po tom, ako sa Buenos Aires ocitol v epicentre finančnej špirály rozvíjajúcich sa trhov. Rozvíjajúcim sa trhom ublížilo zvyšovanie sadzieb americkým FEDom. Zvýšenie  hodnoty dolára oproti iným menám spôsobilo, že sa im predražil dlh denominovaný v dolároch. Obchodné vojny boli tiež zohrali svoju rolu, ublížili komoditným cenám. Komodity sú dôležitými zdrojmi príjmov na rozvíjajúcich sa trhoch.

Turecko -43,35 %
Nielen Argentína, aj meny ostatných rozvíjajúcich sa trhov odpisovali zo svojej hodnoty. Turecká líra zaznamenala prudké straty. Politický nesúhlas medzi tureckým prezidentom Receptom Tayyipom Erdoganom a jeho centrálnou bankou vyvolal trhové pohyby. K pretrvávajúcemu napätiu sa pridali aj ďalšie záležitosti, ako zadržanie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého obvinili z terorizmu. Vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou mali dopad na turecké aktíva, následne Brunsona v polovici októbra Turci prepustili. Index akciových trhov v krajine v amerických dolároch poklesol o viac ako 43 percent.

Čína -28,64 %
Šanghajský kompozitný index v Šanghaji stratil viac ako štvrtinu svojej hodnoty v roku 2018. Hlavný dôvod: obchodné napätie s USA. Prezident Donald Trump a čínsky vodca Si Ťin-pching vyhlásili na začiatku decembra 90-dňové prímerie, ale externí pozorovatelia sú naďalej hlboko skeptickí, pokiaľ ide o možnosť Washingtonu a Pekingu súhlasiť s komplexným paktom v navrhovanom časovom rámci.

Pakistan -28,07 %
Pakistanský index Karachi 100 klesol v roku 2018 o viac ako 28 percent v aktívach denominovaných v amerických dolároch, čím sa stal v piatym globálnym akciovým trhom s najhoršou výkonnosťou. Medzinárodný menový fond sa v novembri nedokázal dohodnúť na podmienkach záchranného balíka pre Pakistan. Úradníci v krajine údajne stanovili polovicu januára ako cieľový dátum pre MMF, aby sa podpísal druhý záchranný balíku od roku 2013. V tom prvom si Islamabad vypožičal 6,7 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy