Slovensko by malo dodávať armáde to, čo dokáže doma kvalitne vyrobiť

Spochybňovanie výroby obrnených vozidiel 8x8 v domácej réžii podkopáva reputáciu a schopnosti slovenského strojárskeho priemyslu.

Spochybňovanie výroby obrnených vozidiel 8×8 v domácej réžii podkopáva reputáciu a schopnosti slovenského strojárskeho priemyslu. Myslí si to predseda Sekcie výrobcov obrannej techniky (SVOP) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Martin Dušanič.
Zároveň verí, že vláda odobrí predložený projekt s maximálnym zapojením domácich podnikov. Projekt Vydra sa v súčasnosti nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Ako uviedol pre TASR, slovenské firmy sú schopné konkurovať globálnym producentom. Konkrétne spomenul aktuálne generálne opravy vrtuľníkov Mi-17V-5 v Trenčíne pre Afganistan, úspešné dodávky munície z Dubnice, či aktivity krupinského odmínovača Božena v globálnych mierotvorných operáciách. Slovenské zbrojárske podniky disponujú podľa neho dostatočnými výrobnými kapacitami, technologickým vybavením, know-how a profesionálnymi odborníkmi.
Zároveň však upozorňuje na skutočnosť, že vedúce krajiny NATO vyzbrojujú svoje armády z taktických, strategických a logistických dôvodov primárne z vlastných zdrojov.
„Francúzsku armádu takmer kompletne vyzbrojujú domáce podniky. Či už ide o ponorky, lietadlá, alebo obrnené vozidlá. USA postupujú obdobne. V Poľsku zasa priamo razia v legislatíve zakotvený princíp polonizácie. Aj Slovensko by malo ísť podobnou cestou a dodávať armáde to, čo dokáže doma kvalitne vyrobiť,“ zdôraznil Dušanič.

Súvisiace články

Aktuálne správy