Aktivita v britskom stavebnom sektore spomalila v závere roka 2018 tempo rastu

Aktivita v britskom stavebnom sektore na záver roka 2018 vzrástla, tempo rastu sa však spomalilo na 3-mesačné minimum.
Index nákupných manažérov spoločnosti IHS Markit a logistickej firmy CIPS dosiahol v decembri 52,8 bodu oproti 53,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Výsledok je do veľkej miery v súlade s očakávaniami ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s poklesom indexu na 52,9 bodu. Aj napriek tomu to stále znamená rast aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Pod spomalenie rastu sa podpísali najmä oblasti bytovej výstavby a komerčných stavieb. V obidvoch prípadoch sa rast aktivity spomalil. Oblasť inžinierskych stavieb zaznamenala výrazné oživenie, najvýraznejšie od mája 2017, napriek tomu ale nedokázala vykompenzovať menej priaznivý vývoj vo výstavbe bytov a v oblasti komerčných stavieb.
Jedným z dôvodov je rastúca neistota v súvislosti s blížiacim sa brexitom. Ako povedal Tim Moore z IHS Markit, zhoršujúce sa podmienky na domácom trhu a intenzívny protivietor v dôsledku politickej neistoty viedli k najslabšiemu rastu v oblasti komerčných stavieb za posledných sedem mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy