Slabá transparentnosť  bánk: Skutočný dôvod  kolapsu sektora

, voxeu Foto: SITA/AP;getty images

Známy ekonóm Laurence Kotlikoff na stránkach Voxa rozoberá hlavné faktory, ktoré sú všeobecne považované za základ poslednej krízy a recesie. Podľa jeho názoru majú zlé banky plné zlých bankárov, ktorí robia iba zlé rozhodnutia len druhoradý význam. Tento príbeh nesedí s faktami a len odvádza pozornosť od skutočného problému, ktorým je samotný bankový systém fungujúci tak, že musí kolabovať.

Kotlikoff poukazuje aj na to, že straty z nekvalitných hypotekárnych úverov neboli v skutočnosti tak veľké, aby spôsobili masívne škody v celej ekonomike. Spomína napríklad nákup zlých hypoték FEDom v hodnote 29 miliárd dolárov od banky Bear Sterns. Podľa ekonóma išlo o "jasný úplatok banke JPMorgan, aby Bear Sterns kúpila". Ale hlavne na týchto aktívach, ktoré boli považované za jedny z najhorších, nakoniec nevznikla žiadna strata.

Ekonóm tvrdí, že ani realitná bublina nedosahovala takých rozmerov, ako sa tvrdilo. Odkazuje na reálny rast cien nehnuteľností, pokračujúcu urbanizáciu a dopyt zahraničných subjektov po amerických nehnuteľnostiach. Zmeny cien nehnuteľností navyše predstavujú len "transfer bohatstva medzi kupujúcimi a predávajúcimi a nie sú šokom pre reálnu ekonomiku".

Skepticky sa ekonóm vyjadruje aj o negatívnom vplyve práce ratingových agentúr či vysokého zadlženia bánk. Podľa analýzy z roku 2018 netvorili tri štvrtiny derivátov RMBS s ratingom AAA v roku 2013 žiadne straty a dokonca sa im darilo lepšie ako aktívam s ratingom AAA. To podľa ekonóma naznačuje, že ani podobné deriváty nemohli byť tou hlavnou príčinou krízy.

Za vinníkov krízy by nezonačil ani zle nastavené odmeny manažmentu bánk, čo neviedlo k motivácii správne hodnotiť riziká. Štúdia z roku 2011 totiž ukazuje, že veľká časť týchto odmien bola vo forme akciových opcií a manažment v skutočnosti počas krízy a recesie utrpel značné straty.

A teraz k tomu, v čom vidí ekonóm hlavný problém. Nedostatočná transparentnosť bánk vedie k šíreniu zavádzajúcich informácií a následne k panike. Príkladom je spomínaná banka Bear Sterns, ktorú si podľa ekonóma vybrali investori tipujúci na pokles ceny akcií práve kvôli jej nepriehľadnosti a cena akcií tejto banky tak behom krátkeho obdobia klesli z 60 dolárov na 2 doláre pri jej predaji. Keď riaditeľ Lehman Brothers Richard Fuld vypovedal pred Kongresom, tvrdil, že to, čo sa stalo jeho banke, sa mohlo stať ktorejkoľvek inej. Kotlikoff to berie ako ďalší dôkaz, že "bankový systém neničia bankári, ale ničí sa sám, pretože funguje v tme a navyše na základe vlastného zadlžovania".

Z uvedeného vyplýva, že "bankový systém nemožno zachrániť kozmetickými zmenami". Namiesto nich je potrebné mať  "systém s nulovým zadlžením a vládou vyžadovanou transparentnosťou. Prečo? Pretože nemôžete byť len trochu tehotná. Ak sa do systému dostane trocha netransparentnosti a trocha dlhov, už môžu vznikať násobné rovnováhy," píše Kotlikoff. Konkrétnym riešením by podľa neho mala byť transformácia bánk na vzájomné fondy financované zo 100 % vlastným kapitálom a poskytujúcim informácie v reálnom čase.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy