Pre britské firmy je čoraz ťažšie nájsť zamestnancov

Z prieskumu Britskej obchodnej komory vyplýva, že štyri pätiny zamestnávateľov v priemysle a takmer rovnaký podiel v službách majú problémy nájsť vhodných pracovníkov.

Počet britských firiem, ktoré majú ťažkosti pri získavaní nových pracovníkov, podľa prieskumu Britskej obchodnej komory (BCC) stúpol na rekordnú úroveň. Štyri pätiny zamestnávateľov v priemysle a takmer rovnaký podiel v službách uviedli, že majú problémy nájsť vhodných pracovníkov.

Podiel firiem v sektore služieb, ktoré konštatovali, že ich tržby sa zlepšujú, pritom klesol na dvojročné minimum. Podľa generálneho riaditeľa BCC Adama Marshalla tieto zistenia naznačujú, že vláda by mala viac načúvať firmám, keď bude tvoriť svoju migračnú politiku. Informuje o tom portál bbc.com.

„Obavy firiem z nedávneho vládneho náčrtu budúcich imigračných pravidiel sa musia brať vážne,“ povedal Marshall. Britská obchodná komora ďalej uviedla, že nejasnosť v súvislosti s procesom odchodu krajiny z Európskej únie vedie k stagnácii ekonomického rastu a podnikateľskej dôvery vo Veľkej Británii. Hlavný ekonóm BCC Suren Thiru uviedol, že Británia čelí „pretrvávajúcej neistote v otázke brexitu“. Dodal, že utlmená úroveň výdavkov domácností a zhoršenie toku hotovosti sťažujú rast firiem, osobitne v odvetví služieb. Prieskum BCC pokrýval 6 tis. firiem po celej Británii zamestnávajúcich viac ako milión ľudí.

https://www.bbc.com/news/business-46736969

Súvisiace články

Aktuálne správy