O lepšom hospodárení nemôže byť podľa Hegera ani reč

Podľa poslanca za OĽaNO Eduarda Hegera vláda nehospodári lepšie, lebo nesmeruje výdavky do zvýšenia kvality služieb štátu a plytvá.

Súčasná vláda nemyslí na budúcnosť, zanedbáva školstvo, zdravotníctvo, justíciu, rodinnú politiku a aj podnikateľské prostredie. Uviedol to poslanec za OĽaNO Eduard Heger v reakcii na údaje o vývoji štátneho rozpočtu za minulý rok. Minister financií Peter Kažimír totiž v stredu informoval, že deficit štátneho rozpočtu bol o 800 mil. eur nižší, ako sa pôvodne plánovalo.

„O lepšom hospodárení nemôže byť v prípade súčasnej vlády ani reč. Nehospodári lepšie, lebo štruktúra výdavkov nie je nasmerovaná do zvýšenia kvality služieb štátu a vo viacerých rezortoch dochádza k veľkému plytvaniu,“ tvrdí Heger s tým, že vládny kabinet sa sústredí len na vyťahovanie peňazí z vreciek pracujúcich ľudí. „Najväčším dôkazom toho, že táto vláda nie je sociálna, je fakt, že práve táto vláda začala vyberať viac daní aj od ľudí poberajúcich minimálnu mzdu,“ dodal.

Štát vlani hospodáril lepšie, ako si v rozpočte naplánoval. Deficit štátneho rozpočtu totiž podľa ministra financií Petra Kažimíra dosiahol ku koncu roka 1,182 mld. eur, kým plánovaný schodok na celý rok 2018 predstavoval 1,973 mld. eur. Ako uviedol na stredajšej tlačovej konferencii, k lepšiemu výsledku pomohli najmä vyššie ako očakávané príjmy o zhruba 600 mil. eur, ale aj nižšie výdavky o necelých 200 mil. eur.

Na strane príjmov podľa Kažimíra pomohol najmä lepší výber dane z pridanej hodnoty o vyše 340 mil. eur, ako aj vyšší výber dane z príjmov právnických osôb o necelých 330 mil. eur. Horšie ako pôvodné predpoklady sa naopak vyvíjali výnosy z dane z príjmov fyzických osôb, zrážkové dane či spotrebná daň z minerálneho oleja. Na strane výdavkov zase štát ušetril najmä na transfere Sociálnej poisťovni v sume zhruba 150 mil. eur a menej tiež minul na správu štátneho dlhu.

Lepší výsledok štátneho rozpočtu sa odzrkadľuje aj vo vývoji verejného dlhu. Minister financií Peter Kažimír informoval, že na základe rozpočtových výsledkov by tak verejný dlh mal ku koncu roka 2018 dosiahnuť 48,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a mal by sa tak dostať mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy. Následne by mal verejný dlh klesať na 47,4 % HDP v roku 2019 a 46 % HDP v roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy