ECB vymenovala troch dočasných správcov talianskej banky Carige

Európska centrálna banka (ECB) v stredu oznámila, že vymenovala troch dočasných správcov talianskej banky Carige v snahe zachrániť problematický finančný ústav po tom, ako sa mu nepodarilo zvýšiť kapitál.
Carige so sídlom v Janove minulý mesiac nezískal podporu akcionárov pre emisiu v hodnote 400 miliónov eur, ktorá je súčasťou jej záchranného plánu.
„ECB vymenovala Fabia Innocenzia, Pietra Modiana a Raffaela Lenera za dočasných správcov, ktorí majú za úlohu zabezpečiť stabilitu (Carige),“ uviedla ECB v tlačovej správe.
Rozhodnutie prišlo po tom, čo väčšina členov predstavenstva Carige, vrátane jeho predsedu Modiana a generálneho riaditeľa Innocenza, rezignovala na svoje posty po neúspešnom pokuse o schválenie emisie akcií na zvýšenie kapitálu.
Úrad pre dohľad nad finančným trhom v Taliansku pozastavil obchodovanie s akciami Carige v stredu na žiadosť banky.
Akcie ostatných talianskych bánk po zverejnení týchto správ klesli, pričom index talianskeho bankového sektora sa znížil o 2,2 %.
Európska centrálna banka, ktorá priamo dohliada na desiatu najväčšiu banku v Taliansku, povedala Carige, aby dokončila svoj plán posilnenia kapitálu a snažila sa o zlúčenie so silnejším partnerom.
Najväčším investorom banky je talianska rodina Malacalzasovcov, ktorá vlastní 27,6 % podiel v Carige.
Vedúci predstavitelia ECB sa minulý týždeň stretli so zástupcami rodiny aj s riaditeľom Carige vo Frankfurte nad Mohanom. Uviedli to dva zdroje, ktoré nechceli byť menované. A dodali, že rokovania nepriniesli konkrétne výsledky.
Carige je najnovšou problémovou bankou Taliansko po Monte dei Paschi di Siena (v roku 2016), a záchrane dvoch menších veriteľov spoločnosťou Intesa Sanpaolo v roku 2017.
Carige získala od roku 2014 od investorov 2,2 miliardy eur, po strate vo výške 1,5 miliardy eur v tom istom období, a to hlavne z dôvodu zlých úverov.
Dôvodom jej ťažkostí je nesprávne riadenie počas uplynulých dekád a prílišná angažovanosť v klesajúcej lokálnej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy