Čínsky výrobný sektor v decembri klesol, prvýkrát za vyše 1,5 roka

Čínsky výrobný sektor zaznamenal v poslednom mesiaci minulého roka pokles, prvý za viac než 1,5 roka. Uviedli to v stredu spoločnosti Caixin a IHS Markit, ktoré sledujú aktivitu menších podnikov. Potvrdili tak nepriaznivý vývoj vo výrobnom sektore, čo ako prvý zverejnil koncom minulého roka čínsky štatistický úrad. Ten robí prieskum najmä vo veľkých štátnych podnikoch. Aj ten informoval, že aktivita vo výrobnom sektore v decembri klesla, podľa štatistického úradu prvýkrát za dva roky. To signalizuje, že začiatok roka 2019 nebude pre druhú najväčšiu ekonomiku sveta jednoduchý.
Ako informovali Caixin a IHS Markit, index nákupných manažérov pre výrobný sektor Číny dosiahol v decembri 49,7 bodu oproti novembrovej hodnote 50,2 bodu. To znamená pokles aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Je to prvý pokles pod 50-bodovú hranicu od mája 2017.
Výsledok je horší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí predpokladali pokles indexu, ale len na 50,1 bodu, čo by stále znamenalo rast sektora, aj keď miernejší.
Pod výsledok sa do veľkej miery podpísali nové objednávky, ktoré sú indikátorom budúcej aktivity. Tie klesli prvýkrát za 2,5 roka, pričom nové exportné objednávky zaznamenali pokles už deviaty mesiac po sebe. Produkcia sa síce po dvoch mesiacoch stagnácie zvýšila, podniky ale pokračovali v znižovaní počtu pracovných miest, už 62. mesiac po sebe.
„Zahraničný dopyt je naďalej utlmený, najmä pre pokračujúce obchodné napätie medzi Čínou a USA. Navyše, domáci dopyt sa oslabil viac, než sa čakalo,“ povedal Čeng-šeng Čung, riaditeľ oddelenia makroekonomických analýz v CEBM Group. „Stále viac sa zdá, že čínska ekonomika sa bude dostávať pod väčší tlak,“ dodal.
Čínska vláda už minulý rok zverejnila sériu opatrení na podporu ekonomiky. Vzhľadom na očakávané zhoršenie podmienok pre čínske podniky v najbližšom období sa však predpokladá, že Peking oznámi v nasledujúcich mesiacoch ďalšie kroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy