Stroje nemôžu za všetko: Algoritmy nie sú príčinou výkyvov na burze

, Curatia Foto: getty images

Veľkí správcovia fondov neraz obviňujú z prepadov na trhu algoritmické obchodovania. Nie, stroje nespôsobujú všetky tieto výkyvy na burze.

Pri prepadoch na burze správcovia fondov ukazujú na jediného vinníka. Argument je takýto: elektronické obchodné programy sa navzájom ovplyvňujú a spôsobujú "neviditeľný heraldický efekt", ktorý zosilňuje cenové pohyby, ktoré sú schopné zmeniť menšiu klesajúcu trajektóriu trhu na plnohodnotný krvný kúpeľ. A to všetko v priebehu milisekúnd. Keďže elektronické obchodovanie tvorí obrovské objemy trhu, je zrejmé, že robotickí obchodníci spôsobujú pády aj nárasty. "Elektronickí obchodníci vytvárajú na trhoch zúfalstvo," povedal pre Wall Street Journal Leon Cooperman, zakladateľ hedžového fondu Omega Advisors.

Vedúci globálny stratég JPMorgan Asset Management, David Kelly, rovnako spochybnil pasívny investičný nástroj vedený algoritmom a poukázal na volatilitu vianočných týždňov. A budúci rok by mohol byť ešte horší: Ekonóm Torsten Slok z Deutsche Bank uviedol, že "algo-riadený výpredaj" môže byť jedným z veľkých rizík v roku 2019.

Opäť a znovu sa experti z oblasti štruktúry trhu snažili vyvrátiť tento zjednodušený pohľad. "Obdobie elektronizácie zostáva jedným z najnižších období volatility aj napriek nárastu vysokofrekvenčného obchodovania," uviedol obchodný spravodajský server Curatia. Spájanie nárastu strojového obchodovania s nárastom volatility z časového hľadiska nesedí. "Obrovské a rýchle výkyvy sa vyskytli ešte pred príchodom algoritmického obchodovania. Nedávny nárast volatility nie je v korelácii s akýmkoľvek špecifickým zvýšením automatizácie trhu." Okrem nárastu algoritmov sa trh zmenil aj v mnohých iných ohľadoch. V tomto roku sa vo svete udialo množstvo vecí, za ktorými stáli ľudia, čo bolo pre investorov pravdepodobne omnoho desivejšie ako akýkoľvek kyberobchodník s rýchlosťou v milisekundách. Za všetky menujme politiku Federálneho rezervného systému, obchodnú vojnu medzi USA a Čínou, boom pôžičiek s pákovým efektom, drámu v eurozóne, turbulencie na rozvíjajúcich sa trhoch, volatilné ceny ropy či Brexit. "Často hovoríme o volatilite na finančných trhoch, ale musíme si uvedomiť, že teraz žijeme v nestabilnej politickej klíme," uviedla Európska asociácia obchodníkov v jednej zo svojich analýz "bleskových pádov" a odmieta hádzanie viny výhradne na robotov. "Zo všetkých dobrých vecí na robotoch je najlepšia tá, že ak na nich ukážete prstom, nebránia sa a neukážu späť,"  uzatvára vtipne Curatia.

Súvisiace články

Aktuálne správy