Talianska poslanecká snemovňa schválila v nedeľu rozpočet na rok 2019

Po niekoľkomesačných sporoch s Európskou komisiou (EK) sa podarilo v nedeľu (30.12.) schváliť v talianskej poslaneckej snemovni rozpočet na nasledujúci rok. Za rozpočet hlasovalo 313 poslancov, 70 ho nepodporilo. Predtým už návrh zákona o štátnom rozpočte schválili senátori.

Koaličná vláda zložená z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej Ligy Severu musela v návrhu rozpočtu urobiť viaceré dôležité zmeny, čím vyhovela požiadavkám EK a súčasne sa vyhla jej sankčnému konaniu proti Taliansku.
Európsky komisár pre financie Pierre Moscovici na Twitteri v nedeľu uviedol, že teraz sa bude presadzovanie rozpočtu presne sledovať. Súčasne zdôraznil, že v „dialógu“ s Rímom vždy pôjde o dodržiavanie spoločných pravidiel, ale nie o plnenie jednotlivých opatrení.
Len tesne pred Vianocami sa dohodli Rím a Európska komisia na kompromise. Namiesto navrhovaného schodku rozpočtu 2,4 %, ten v budúcom roku dosiahne maximálne 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.
Premiér Giuseppe Conte bol s výsledkom hlasovania v parlamente spokojný. Taliani podľa neho pozitívny účinok rozpočtu pocítia už onedlho.
Taliansko je verejným dlhom, ktorý dosahuje 130 % HDP, jednou z najviac zadlžených krajín sveta. Preto je prinútené hospodáriť úsporne. Napriek tomu chce vláda splniť svoje drahé sľuby, ktoré dala počas volebnej kampane. Chce zvýšiť príjmy obyvateľov a znížiť vek odchodu do dôchodku. Podľa mnohých expertov to nie sú opatrenia, ktoré by mali oživiť stagnujúcu ekonomiku.
Bývalý premiér Silvio Berlusconi hovoril o diletantizme vládnych predstaviteľov, ktorý Taliansku nevystačí nadlho. „Tento zákon o rozpočte zvýši dane, siahne na dôchodky a neziskový sektor,“ vyhlásil šéf Forza Italia. „Je to rozpočet, ktorý ohrozuje budúcnosť mladých ľudí, ničí dôchodky starých ľudí a trestá tých, čo konajú dobro,“ dodal.
Minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini označil námietky opozičných predstaviteľov za smiešne. Poukázal na to, že rozpočet vráti „viac ako 20 miliárd eur do peňaženiek Talianov“.

Súvisiace články

Aktuálne správy