Vytvorenie eura bolo jedným z dôležitých momentov európskych dejín

Dvadsať rokov po zavedení eura lídri Európskej únie (EÚ) ocenili význam spoločnej meny.

"Euro sa stalo symbolom jednoty, suverenity a stability," povedal šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v pondelok v Bruseli. Podpis Maastrichtskej zmluvy, ktorej cieľom bolo vytvorenie hospodárskej a menovej únie, bol podľa Junckera "najdôležitejším podpisom v jeho živote".

"Rovnako ako oslobodenie strednej a východnej Európy a znovuzjednotenie Nemecka bolo aj vytvorenie eura pred 20 rokmi jedným z rozhodujúcich momentov európskych dejín," zdôraznil predseda Európskej rady Donald Tusk. Spoločná mena je dnes podľa neho "dôkazom politickej a ekonomickej sily" EÚ na medzinárodnej úrovni. 

"Po 20 rokoch už vyrástla generácia, ktorá už nepozná inú národnú menu," upozornil šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Tusk a Juncker však poukázali aj na ďalšie úlohy. "Ďalej intenzívne pracujeme na dokončení našej hospodárskej a menovej únie rovnako ako na ďalšom posilnení medzinárodnej úlohy eura," uviedol Juncker. "Vzhľadom na pokračujúce zmeny budeme ďalej rozvíjať a posilňovať našu hospodársku a menovú úniu," povedal Tusk.

Euro začalo fungovať ako spoločná zúčtovacia mena 1. januára 1999 pre 11 krajín – Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko a Taliansko. V roku 2002 nasledovala aj hotovosť.

Od svojho zavedenia je euro druhou najdôležitejšou svetovou menou. V 19 krajinách eurozóny ho používa približne 340 miliónov občanov. EK chce, aby spoločná mena vzhľadom na narastajúce krízy a neistoty v budúcnosti hrala väčšiu úlohu na globálnej úrovni. Predovšetkým dovoz energií by sa mal vo väčšej miere zúčtovávať v eurách.

Súvisiace články

Aktuálne správy