Ekonomické ukazovatele v Japonsku boli v novembri nepriaznivé

Japonská priemyselná produkcia v novembri klesla a čiastočne vymazala októbrový vzostup. Maloobchodný predaj výrazne spomalil, keďže rastúce globálne riziká brzdia dopyt a ohrozujú japonskú exportne orientovanú ekonomiku.
Medzimesačný pokles produkcie o 1,1 % vyvolal najmä prepad výroby všeobecne použiteľných strojných zariadení, no bol nižší než predpovedaný pokles o 1,9 %. V októbri produkcia vzrástla o 2,9 %.
Hoci aktuálny údaj bol nižší než očakávania, vyhliadky zostávajú nepriaznivé. Výrobné podniky v prieskume ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu očakávajú v decembri rast produkcie o 2,2 % a v januári pokles o 0,8 %.
Ekonómovia predpokladajú zotavenie priemyselnej produkcie aj hospodárskeho rastu v súčasnom štvrťroku po tom, čo séria prírodných katastrof ochromila výrobu a v 3. kvartáli viedla k poklesu hospodárskeho rastu. Úrady sú opatrné pre potenciálny dosah čínsko-americkej obchodnej vojny.
Nepriaznivé správy priniesli aj údaje o súkromnej spotrebe v Japonsku, ktorá predstavuje približne 60 % ekonomickej aktivity. Maloobchodný predaj v novembri medziročne vzrástol len o 1,4 % po tom, čo v októbri stúpol o 3,6 %. Ekonómovia očakávali rast o 2,2 %. Predaj podporili nové autá, vyššie ceny palív a dopyt turistov po kozmetike. Predajcovia však poukazujú na nižší dopyt po odevoch, smartfónoch a digitálnych kamerách, čo naznačuje zbrzdenie domácej spotreby.
Miera nezamestnanosti v novembri medzimesačne stúpla z 2,4 % na 2,5 %, i keď dostupnosť pracovných miest sa v rovnakom období zvýšila z 1,62 na 1,63 miesta na jedného žiadateľa, čo je takmer 44-ročné maximum.
Inflácia sa aj napriek snahe centrálnej Bank of Japan (BoJ) ani zďaleka nepriblížila jej dvojpercentnému cieľu. Index spotrebiteľských cien vrátane ropných produktov a bez cien čerstvých potravín v decembri medziročne stúpol o 0,9 % v porovnaní s novembrovým rastom o 1 %.
BoJ aj napriek päť rokov trvajúcim menovým stimulom nedokázala zabrániť poklesu cien. Analytici sú presvedčení, že BoJ nebude v najbližšom čase schopná normalizovať menovú politiku, a poukazujú na riziká dlhotrvajúcich ultranízkych úrokových sadzieb a dôsledky na zisky bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy