Stopka palmovému oleju: Politiku EÚ na druhej strane zemegule odsudzujú

, CNBC Foto: SITA/AP

Navrhovaný zákaz používania palmového oleja v pohonných látkach používaných v doprave v EÚ spôsobuje obavy v krajinách kde je kľúčovou hospodárskou plodinou.

Európska únia postupne ukončí používanie palmového oleja v palivách v doprave. Reakciou sú obvinenia z  obchodného protekcionizmu a hrozba  odvetných opatrení zo strany významných producentov z Idonézie a Malajzie.

Európske rozhodnutie padlo po rokoch aktivistických kampaní proti palmovému oleju  a jeho produkciu súvisiacu s nekontrolovateľným odlesňovaním a zneužívaním pracovných síl. Podľa Eyes on the Forest, koalície environmentálnych mimovládnych organizácií, veľký indonézsky ostrov Sumatra prišiel už o 56 % z 25 miliónov hektárov prírodných lesov starších ako 31 rokov. Priemysel palmového oleja je na tomto ostrove považovaný za jeden z najväčších vinníkov tejto straty, uviedla koalícia.

Francúzsko a Nórsko sa stali prvými krajinami, ktoré začali s obmedzením používania palmového oleja za posledný mesiac, čo vyvolalo obavy v krajinách produkujúcich olej. Najmä v juhovýchodnej Ázii, kde priemyselná plodina poháňala hospodársky rast. Indonézia a Malajzia spoločne vyprodukujú viac ako 80 percent svetového palmového oleja.

V širšom zmysle sa EÚ v júni dohodla na postupnom ukončení používania palmového oleja v pohonných látkach v doprave od roku 2030 ako súčasť širšieho plánu na zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov energie v celkovej energetickej výrobe únie. EÚ je jedným z najväčších svetových spotrebiteľov palmového oleja, ktorý sa používa v širokej škále výrobkov od pečiva po čistiace výrobky. "Toto je veľmi nežiaduce rozhodnutie a je v rozpore so samotnými zásadami slobodného a spravodlivého obchodu. Hlasovanie francúzskych poslancov je alarmujúce a zaslúži si najsilnejšie odsúdenie," uviedla malajzijská ministerka priemyslu Teresa Kok podľa tlačovej agentúry Bernama.

Indonézia sa niekoľkokrát vyhrážala odvetnými opatreniami v súvislosti s takýmto krokom zo strany EÚ, pričom minister zahraničných vecí povedal, že EÚ si koleduje o "obchodnú vojnu", uviedla Nikkei Asia Review.

"Jedným z najvýznamnejších rizík pre sektor palmového oleja spočíva v jeho zlej udržateľnosti a negatívnej reputácii na rozvinutých trhoch, ktoré predstavujú hrozbu budúcemu dopytu," uvádza sa v správe Fitch Solutions. "Hoci niektoré veľké spoločnosti pri pestovaní rastlín vyvíjajú úsilie o zlepšenie udržateľnosti… poznamenávame, že globálna povesť palmového oleja sa nezlepšila." Okrem EÚ, ktorá sprísnila svoje predpisy, sa veľké spoločnosti zamerané na výrobu potravín a nápojov v krátkodobom horizonte snažia získať udržateľný palmový olej a zvyšujú tlak na svojich tradičných poskytovateľov, ktorí nie sú schopní dodržiavať normy udržateľnosti, dodala spoločnosť Fitch Solutions.

Potravinový gigant Nestlé si stanovil za cieľ obstaranie 100 % trvalo udržateľného certifikovaného palmového oleja do roku 2020. Švajčiarska spoločnosť sa zaoberá otázkami týkajúcimi sa trvalej udržateľnosti na svojich internetových stránkach vrátane vysvetlenia, ako pozastavila alebo ukončila partnerstvá s konkrétnymi dodávateľmi, ktorí môžu mať otázky súvisiace s etickými zdrojmi.

V dôsledku zlej reputácie sa spoločnosti snažia dôkladnejšie sledovať dodávateľov, ale mnohí hovoria, že  je to náročné kvôli dlhým a zložitým dodávateľským reťazcom. Napríklad najväčší svetový výrobca palmového oleja Wilmar, oznámil, že bude používať satelity na monitorovanie dodávateľov v novom úsilí zabrániť odlesňovaniu.  Ďalšou spoločnosťou, ktorá investovala do poľnohospodárskej technológie, je spoločnosť Olam v Singapure, ktorá na začiatku tohto roka spustila platformu pre zákazníkov na kontrolu dodávateľského reťazca. Olam je hlavným dodávateľom výrobkov, ako je kakao, orechov a palmového oleja. Medzi jej hlavných klientov patria napríklad značky Nestlé a Mondelez, ktoré predávajú výrobky maloobchodným zákazníkom, najmä v rozvinutých krajinách, kde sa sústreďujú otázky udržateľnosti. Pomocou aplikácie je Olam schopný sledovať komoditu od poľnohospodárov, čím zabezpečuje zákazníkom, že si kupujú trvalo udržateľné produkt.

Súvisiace články

Aktuálne správy