Dôvera v českú ekonomiku sa v decembri zhoršila

Súhrnný indikátor dôvery v ekonomiku krajiny oproti novembru klesol o 0,7 bodu na úroveň 98,6 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku v decembri mierne oslabila. Súhrnný indikátor dôvery oproti novembru klesol o 0,7 bodu na úroveň 98,6 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne znížil o 1,4 bodu na 96,4 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom zvýšil, a to o 2,3 bodu na 109,2 bodu. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery v priemyselnom odvetví ČR medzimesačne klesol o 1,8 bodu na 93,4 bodu. Takmer sa nezmenilo hodnotenie terajšej celkovej ekonomickej situácie, ale mierne sa zhoršilo hodnotenie súčasného celkového dopytu a priemyselné podniky očakávajú mierny pokles tempa rastu výrobnej činnosti v najbližších troch mesiacoch. Nálada v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v decemberi tiež zhoršila a index, ktorý ju odzrkadľuje, klesol o 1,7 bodu na 98,1 bodu. Hodnotenie terajšej ekonomickej situácie v odvetví sa síce oproti novembru v podstate nezmenilo, ale zhoršilo sa hodnotenie súčasného celkového dopytu po službách. Oslabili aj očakávania na najbližšie tri mesiace.

Zvýšila sa dôvera v českom stavebníctve. Index nálady v odvetví posilnil o 2,1 bodu na 105,9 bodu, keďže sa mierne zvýšili očakávania na obdobie nasledujúcich troch mesiacov. Zlepšila sa aj nálada v českom obchode. Index dôvery v sektore stúpol o 1,9 bodu na 98,1 bodu. Predstavitelia obchodných firiem hodnotili svoju súčasnú celkovú ekonomickú situáciu takmer rovnako ako v novembri, ale predpokladajú zlepšenie svojej celkovej ekonomickej situácie v najbližších troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy