Čína a USA pokračujú v prípravách januárových rokovaní o ukončení colnej vojny

Obe strany "urobili konkrétne prípravy osobných stretnutí" a rokujú telefonicky, povedal hovorca čínskeho ministerstva obchodu.

Čínska vláda uviedla, že spolu s Washingtonom pripravuje plány na rokovania v januári, ktorých cieľom bude ukončenie colnej vojny ohrozujúcej globálny obchod. Obe strany "urobili konkrétne prípravy osobných stretnutí" a rokujú telefonicky, uviedol vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva obchodu Gao Feng. Obe strany udržiavajú "úzku komunikáciu", dodal hovorca bez ďalších podrobností.

Prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching sa 1. decembra dohodli na 90-dňovom odložení ďalšieho zvýšenia ciel, kým obe strany budú rokovať o sťažnostiach USA, že Peking tlačí na zahraničné firmy, aby odovzdávali svoje technológie. Trump súhlasil s odložením zvýšenia ciel na čínske tovary za 200 mld. USD, ktoré sa malo uplatniť od 1. januára. Peking oznámil, že odkladá uvalenie 25-percentného cla na americké automobily.

Prípravy na rokovania pokračujú napriek tomu, že Kanada 1. decembra zatkla manažérku čínskeho technologického gigantu Huawei na základe amerických obvinení v súvislosti s možným porušením obchodných sankcií voči Iránu.
(1 EUR = 1,1414 USD)

 

Súvisiace články

Aktuálne správy