V roku  2019 by mohli americké akcie  prísť aj o 20 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Americké trhy, ktoré tento mesiac majú za sebou parádny prepad, by mohli v budúcom roku klesnúť až o 20%. Predpovedá to Todd Horwitz, hlavný stratég investičného poradcu Bubba Trading. Podľa neho ekonomika oslabuje až sa dostane do recesie.

"Myslím, že ide o recesiu, myslím si, že budúci rok bude pre trhy veľmi drsný, vidím ďalších 10, 15 až 20 percentný  výpredaj," povedal Horwitz pre televíziu CNBC. "Myslím, že vstupujeme do veľmi náročných časov kvôli všetkým týmto veciam, ktoré sa dejú, kvôli oslabeniu ekonomiky," povedal.

Jedným z veľkých problémov je podľa Horwitza americký dlh. Celkový korporátny dlh narástol na takmer 9,1 bilióna dolárov do polovice roku 2018, podľa údajov z Asociace pre cenné papiere a finančné trhy. Horwitz uviedol, že americké banky sú "pravdepodobne nadmerne zneužité".

"Umožňujeme bankám, aby aj naďalej hromadili obrovský dlh a nikto si neuvedomuje, že banky kupujú pôžičky od všetkých týchto peer-to-peer veriteľov a niektorých menších úverových inštitúcií. To môže vyzerať dobre v rámci ich bilancií  ale len dočasne," povedal Horwitz.

Stratég na otázku, kam by v takomto prostredí odporúčal zaparkovať peniaze, poznamenal, že na trhu je vždy "hodnota". "Som veľký investor v komoditách … pretože si myslím, že sú veľmi podhodnotené. Pokiaľ ide o akcie, odporúčal by som investorom pokračovať v hľadaní spoločností, ktoré sú fundamentálne silné a cenovo výhodné. Ale chápete, aj tak môžu padnúť nižšie."

Súvisiace články

Aktuálne správy