Na západ SR neexpandujú len etablované výrobné spoločnosti

Na západnom Slovensku neexpandujú len etablované výrobné spoločnosti, ale stále prichádza aj viacero nových. Uviedol pre TASR konzultant oddelenia prenájmu priemyselných nehnuteľností v poradenskej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Šafárik.
Ako príklad uviedol krajské mesto Nitru a okolie, ktorá sa okrem investície automobilky Jaguar Land Rover stala domovom aj na ňu naviazaných dodávateľov. Pokračuje rozvoj e-commerce sektora, ktorý závisí od lokalít s dobrou cestnou infraštruktúrou a dostupnosťou do Rakúska, Maďarska a Českej republiky.
Viacero prichádzajúcich spoločností si vyhodnocuje východné a stredné Slovensko pretože veria, že práve tu získajú dlhodobo udržateľnú pracovnú silu, konštatoval. „Niektorí z nich uvažujú aj nad rekvalifikáciou, či prípravou rómskych obyvateľov. Uvidíme ako zmení situáciu otvorenie trhu pracovnej sily z tretích krajín,“ uviedol Šafárik.
Vzhľadom na práce na cestnej infraštruktúre na východe štátu a prebiehajúci záujem investorov očakáva poradenská spoločnosť v rokoch 2019 a 2020 ohlásenie viacerých investícií. „Najpodstatnejším motivátorom týchto spoločností je dlhodobejšia dostupnosť pracovnej sily, nižšie náklady na ňu oproti západnému Slovensku, no v neposlednom rade je to aspekt štátnych dotácií,“ uviedol zástupca CBRE.
V súvislosti s pozíciami v priemysle a logistike konštatoval, na západnom Slovensku je skôr problém nájsť skladníkov, operátorov výroby či operátorov vysokozdvižného vozíka. Na strednom Slovensku sa situácia javí pre zamestnávateľov ako priaznivejšia, uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy