Fínsko v novembri splnilo 72-percentný cieľ zamestnanosti

Fínska sezónne upravená miera zamestnanosti v novembri vzrástla na 72 %, čím sa splnil cieľ vlády, ktorej funkčné obdobie sa začalo v júni 2015. Podľa agentúry Reuters miera zamestnanosti vtedy dosahovala 68 % a ekonomika mala problém prelomiť tri roky trvajúcu recesiu.
Fínsky štatistický úrad uviedol, že sezónne upravená miera nezamestnanosti v novembri medziročne klesla z 8,2 % na 7,1 %.
Miera zamestnanosti nezohľadňuje niektoré skupiny v produktívnom veku, napríklad, študentov alebo rodičov starajúcich sa o deti. Jej zvýšenie je pre fínske štátne financie kľúčové, keďže populácia starne, čoraz menej ľudí pracuje a platí dane potrebné na financovanie starostlivosti o dôchodcov.
Minister financií Petteri Orpo si myslí, že vláda by teraz mala zdvihnúť svoj cieľ na vyše 75 %. To však môže byť problematické, pretože analytici v poslednom čase znížili prognózy rastu hrubého domáceho produktu v nadchádzajúcich rokoch.
Fínske hospodárstvo po desiatich rokoch stagnácie zaznamenalo vlani rast HDP o 2,8 % a v roku 2016 o 1,6 %. Miera zamestnanosti však stále zaostáva za ostatnými severskými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy