Deficit platobnej bilancie Británie sa v 3. kvartáli prehĺbil

Deficit platobnej bilancie Británie sa v 3. kvartáli prehĺbil a bol najvyšší za 2 roky. Schodok bežného účtu platobnej bilancie za tri mesiace od júla do septembra 2018 dosiahol 26,5 miliardy GBP (29,34 miliardy eur) po 20 miliardách GBP v 2.

Deficit platobnej bilancie Británie sa v 3. kvartáli prehĺbil a bol najvyšší za 2 roky.
Schodok bežného účtu platobnej bilancie za tri mesiace od júla do septembra 2018 dosiahol 26,5 miliardy GBP (29,34 miliardy eur) po 20 miliardách GBP v 2. štvrťroku, uviedol britský štatistický úrad ONS. Ekonómovia počítali so zvýšením deficitu len na 21,2 miliardy GBP.
Deficit platobnej bilancie dosiahol v 3. kvartáli 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo bolo najviac od 3. štvrťroka 2016, po 3,8 % HDP v predchádzajúcich troch mesiacoch.
Hlavným dôvodom nárastu schodku boli vyššie zisky z britských firiem, ktoré išli zahraničným investorom.
ONS tiež potvrdil, že britská ekonomika v 3. štvrťroku medzikvartálne expandovala o 0,6 %, čo bol jej najprudší nárast od konca roka 2016. Aktuálne údaje však signalizujú spomalenie rastu pred marcovým brexitom, ďalším negatívnym faktorom je oslabovanie globálnej ekonomiky.
„Dlhodobé vyhliadky sú utlmené a firemné investície klesli už tri kvartály po sebe,“ uviedol Rob Kent-Smith z ONS. Naposledy sa v Británii znížili firemné investície minimálne tri štvrťroky po sebe počas finančnej krízy v roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy