Podiel zlyhaných úverov sa ku koncu septembra znížil

Podiel zlyhaných úverov domácnostiam na celkových úveroch klesol na 3,1 % a v rámci nefinančných spoločností to bol podiel 4,2 %.

Podiel zlyhaných úverov na celkových poskytnutých úveroch domácnostiam ku koncu septembra 2018 v medziročnom porovnaní klesol na úroveň 3,1 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska v štatistickom bulletine, najvyšší podiel zlyhaných úverov bol v kategórii kreditných kariet. Predstavoval 14,2 %.

V kategórii spotrebiteľských úverov podiel zlyhaných úverov na objeme úverov domácnostiam vzrástol medziročne na 9,2 %. Podiel zlyhaných úverov pri prečerpaní bežného účtu klesol na 6,5 %. Podiel zlyhaných úverov pri úveroch na bývanie domácnostiam bol ku koncu septembra na úrovni 1,7 %.

Podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam na celkových úveroch poklesol ku koncu septembra na úroveň 4,2 %. V kategórii prečerpania bežného účtu to bol ku koncu septembra pokles podielu zlyhaných úverov na 3,2 % z hodnoty 4,4 % v septembri 2017. Podiel zlyhaných úverov v kategórii prevádzkových úverov predstavoval 3,6 %.

V kategórii investičných úverov nefinančným spoločnostiam podiel zlyhaných úverov na objeme poklesol na úroveň 4 %. Podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnostiach pre nefinančné spoločnosti sa znížil na 5,3 %. Pri kreditných kartách to bol medziročný pokles podielu zlyhaných úverov na 9,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy