Poľsko podpísalo dohodu s USA: Kontrakt na LNG na 20 rokov

, DW Foto: SITA/AP

Poľsko sa snaží znížiť svoju závislosť od Ruska a plynovodu Nord Stream 2 pre dodávky LNG. Táto dohoda by mala zabezpečiť pokrytie 15 % poľských denných potrieb plynu v priebehu nasledujúcich 20 rokov. Informuje Deutsche Welle.

Dohoda ohlásená v stredu medzi poľskou štátnou plynárenskou spoločnosťou PGNiG a Port Arthur LNG, ktorá je súčasťou spoločnosti Sempra Energy, je len jednou z niekoľkých, ktoré sa podpísali s dodávateľmi plynu v USA v posledných týždňoch. Dohoda sa týka dodávky 2,7 ​​miliárd kubických metrov skvapalneného zemného plynu (LNG) ročne v priebehu 20 rokov. LNG je plyn v kvapalnej forme vhodný na prepravu po mori.

Dohoda prichádza v čase, keď sa USA aj Poľsko snažia obmedziť dominanciu ruského plynovodu Gazprom Nord Stream 2, ktorý dodáva plyn priamo do Nemecka a obchádza ukrajinský plynovod.

Poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz sa v stredu stretol s námestníkom amerického ministra zahraničných vecí Johnom Sullivanom vo Varšave a označil nemeckú podporu spoločnosti Nord Stream 2 za "protieurópsku". Povedal, že projekt je "škodí bezpečnosti celej Európskej únie." Czaputowicz tiež kritizoval Rakúsko za to, že neumožnilo diskusiu EÚ o Nord Stream 2 počas šiestich mesiacov predsedníctva viedenskej vlády.

"Táto dohoda predstavuje dôležitý krok smerom k energetickej nezávislosti a bezpečnosti Poľska," povedal americký minister pre energetiku Rick Perry.

John Sullivan (vpravo) a  Jacek Czaputowicz

V posledných týždňoch Poľsko podpísalo aj dlhodobé dohody o plyne s americkým dodávateľom Cheniere v Houstone Texas, rovnako ako Venture Global Calcasieu Pass a Venture Global Plaquemines v Louisiane.

V júli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker súhlasil s tým, že bude podporovať väčšie dodávky plynu do Európy. "Európska únia chce zo Spojených štátov dovážať viac skvapalneného zemného plynu, LNG a bude to veľmi veľký zákazník," vyhlásil po stretnutí v Bielom dome americký prezident Donald Trump. Juncker povedal, že EÚ bude stavať viac terminálov na dovoz LNG. V súčasnosti ich je v Európe približne 30.

Súvisiace články

Aktuálne správy