Podiel tuzemského základného imania v bankách mierne klesol

Kým ku koncu septembra 2017 predstavoval podiel tuzemského základného imania 5,4 %, na konci deviateho mesiaca tohto roka to bolo 5,24 %.

Podiel tuzemského základného imania na celkovom upísanom základnom imaní bánk sa ku koncu septembra medziročne opäť mierne znížil. Kým ku koncu septembra 2017 to bolo 5,40 %, na konci deviateho mesiaca tohto roka to bolo 5,24 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska, podiel zahraničného základného imania sa tak medziročne zvýšil z úrovne 94,6 % na 94,76 %. Objem zahraničného základného imania vzrástol o 108,03 mil. eur, resp. o 3,23 %.

Najväčší príspevok na tomto náraste mal zahraničný kapitál z Českej republiky a Maďarska. Ku koncu septembra tohto roka v medziročnom porovnaní sa zvýšil podiel kapitálu Maďarska z 3,24 % na 3,95 %, čo znamená nárast o 28 mil. eur. Podiel kapitálu z Českej republiky sa zvýšil z 52,72 % na 53,25 %, čo znamená zvýšenie o 75 mil. eur. Kým kapitál Maďarska sa posilnil v OTP Banke Slovensko, navýšenie kapitálu z ČR sa uskutočnilo hlavne v UniCredit Bank.

Z 27 tuzemských úverových inštitúcií má v štruktúre upísaného základného imania aj tuzemské základné imanie osem subjektov, z ktorých dve banky, a to ČSOB stavebná sporiteľňa a Slovenská záručná a rozvojová banka, pôsobia so 100-percentným podielom tuzemského kapitálu. Avšak skupina ČSOB ako celok patrí do skupiny KBC. Záručnú banku vlastní štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy