Ceny ropy sa vrátili k poklesu, cena Brentu sa pohybuje okolo 56,30 USD

Ceny ropy sa vo štvrtok vrátili k poklesu, keď sa pozornosť trhov opätovne zamerala na vysokú produkciu a nepriaznivé vyhliadky pre svetovú ekonomiku, čo signalizuje slabší dopyt a nadmerné zásoby komodity.

"Stredajšie zotavenie cien bola iba krátkodobá záležitosť. Investori rýchlo presunuli pozornosť na zhoršovanie fundamentov ropného trhu vrátane častejších signálov spomalenia ekonomického rastu v budúcom roku, rekordnej produkcie a neistoty v súvislosti s obmedzením ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC)," povedal Si Ťia-žuej, hlavný analytik pre trhy s ropou z poradenskej spoločnosti JLC.
Štáty OPEC sa spolu s niektorými ďalšími producentmi na čele s Ruskom začiatkom decembra dohodli na kombinovanom znížení produkcie o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Cieľom je obmedziť vysoké zásoby na trhu a podporiť ceny. Škrty sa však začnú realizovať až od januára a navyše, momentálne je produkcia v Rusku, USA a Saudskej Arábii na, prípadne blízko rekordných úrovní.
Minister energetiky Saudskej Arábie Chálid al-Fálih uviedol, že svetové zásoby ropy by podľa neho mali ku koncu 1. štvrťroka budúceho roka klesnúť, situácia na trhu však bude aj naďalej neistá. Bude totiž ďalej vystavený politickým a ekonomickým faktorom, ako aj špekuláciám.
Jednou z mála čiastočne pozitívnych správ pre ceny ropy bola informácia amerického ministerstva energetiky o vývoji zásob za minulý týždeň. Ako ministerstvo uviedlo, zásoby ropy v USA klesli v týždni do 14. decembra o 497.000 barelov. Rozsah poklesu bol ale výrazne slabší, než sa očakávalo, keďže analytici počítali s poklesom o 2,4 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 7.51 h SEČ o 95 centov na 56,29 USD (49,36 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s novým, februárovým kontraktom dosiahla 47,15 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje pokles o 1,02 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy