Koniec roka sa blíži, platby posielajte v predstihu

Aj keď banky fungujú aj na Silvestra, nemali by sa nechávať finančné záležitosti na poslednú chvíľu. Tak sa možno vyhnúť stresu a možným komplikáciám. Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť.

"Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku," radí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Klientom odporúča, aby si takéto platby nenechávali na poslednú chvíľu, ale zrealizovali ich vopred.

Kým transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musí každý počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na pondelok, posledným dňom, kedy možno poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je nedeľa 30. decembra. "Výnimkou sú urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie," vysvetľuje Cesnaková.

V prípade, že sa nestíhajú stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke.

Súvisiace články

Aktuálne správy